Igor Stravinsky's religious works and Symphony of Psalms
İgor Stravinski'nin dinsel yapıtlari ve Psalmler Senfonisi
- Tez No: 435097
- Danışmanlar: DOÇ. AHMET ALTINEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Igor Stravinsky, Symphony of Psalms, Orthodox music, 20th century music
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Müzikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Müziğe getirdiği ritmik, melodik ve armonik yeniliklerle 20. yüzyıl müziğinde önemli bir yeri olan bestecilerden biri de İgor Stravinski'dir. Bu dönem, diğer sanatlarda olduğu gibi müzikte de alışılmışkalıp ve kuralların aşılmasıve yeniyi yaratma düşüncesinin ön planda olduğu bir süreçtir. 20. yüzyıl müziği melodi ve tonaliteden uzak, yeni tınıların, uyumsuz seslerin ve tondışı müziğin kendini gösterdiği kökten bir değişim sergiler. Bu çalışmada, İgor Stravinski'nin yetmiş yılı kapsayan faal müzisyen hayatını, bestecinin farklı müzikal dönemlerini göz önünde bulundurarak araştırmaya, özellikle“Psalmler Senfonisi”üzerinde durarak dinsel yapıtlarını, Stravinski'nin değişken olarak görünen fakat derinlerde sabit olan besteleme düşünce şeklini örneklerle incelemeye çalıştım. Rus Ortodoks müzik geleneklerini nasıl kullandığı ve dinsel yapıtlarının araştırıp analizini yaptım Psalmler Senfonisi`nde. Bu araştırmayı yaparken bestecinin kendi hakkında yazdığı kitaplardan, bir çoğu rus olmakla, ingilis ve türkçe kaynaklardan yararlandım. Anahtar Kelimeler: İgor Stravinski, Psalmler Senfonisi, 20.yüzyıl müziği, Ortodoks kilise müziği.
Özet (Çeviri)
Igor Stravinsky is one of the composers who is well-known because of his pioneering role in presenting a rhythmic, melodic and harmonic innovations to the 20th century music. This period encompasses the creative and innovative mind in music like all the other genres in the art by stepping beyond the frontiers of cliche and frameworks in creating art works. 20th century is regarded as a mutation of using the new tonalities and dissonance and atonal sounds beyond its classical and accustomed melodic structures. This study includes the different musical periods in the the mentioned composers life, especially by focusing on his composition called“Symphony of Psalms”. I tried to investigate the religious elements and stable and solid position in religion in spite of his superficially seen flexible attitude towards religion. I tried to analyse the composers's usage and approach to Russian Orthodox music traditions and religious elements in his“Symphony of Psalms”composition. I took advantage of several books like the composers's written autobiographical books mostly in Russian language but some other resources in English and Turkish languages as well.