Thrak sikkeleri üzerinde yer alan dini unsurlar
Religious elements on Thracian coins
- Tez No: 435114
- Danışmanlar: PROF. DR. OYA YAĞIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Thraklar, sikke darbı, dini hayat, sikke tipleri, Thracians, coinage, religious life, coin types
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Thrak sikkelerinin darbı, İÖ 8. yüzyıldan itibaren bölgede kurulan Hellen koloni kentlerinden etkilenerek başlamıştır. Bu süreç ile beraber Hellen pantheonu, Thrak pantheonu içine sızmaya başlamış, bu olgu sikkelerin üzerinde yer alan dini unsurlara da yansımıştır. Thrak elit sınıfının Hellen ritüel uygulamalarına yönelmesi, bastırdıkları sikkeler için seçtikleri tipler üzerinde açıkça görülmektedir. Bununla beraber büyük krallıkların hüküm sürdüğü Hellenistik Dönem'den itibaren hakimiyetlerini kaybetmeye başladıklarında, yerel hükümdarların Thrak Atlısı gibi özgün Thrak pantheonu kökenli tipleri tercih ettikleri de görülmektedir. Yeni süper güç olan Roma etkisinin sadece bölgede değil, tüm Akdeniz coğrafyasında kuvvetli bir şekilde hissedilmeye başlamasıyla beraber Thrakia'da da dini hayat büyük bir değişikliğe, kavimlerin ya da devletlerin otonomosini ifade eden sikke darbı ise sekteye uğramıştır. Buna rağmen eski özgün Thrak pantheonundan tanrıların içeriğini en güçlü bir ifadeyle anlatan sikke tiplerinin, bu dönem kent sikkeleri üzerinde görüldüğü de dikkatlerden kaçmamalıdır. Bu bağlamda Thraklar her ne kadar birlik kuramamış ve sırasıyla Hellenler, Makedonlar ve Romalılar karşısında tarih sahnesinde tutunamamış gibi görünseler de Thrak kültürünün terk edilmemiş bu inançları vasıtasıyla, baskın gibi görünen yabancı kültürler karşısında özgünlüğünü koruduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The debut of minting in Thrace is influenced by the Greek colonies which are founded in the region from the 8th century BC onwards. With this process, the Greek pantheon began to leak into the Thracian pantheon and the reflection of this phenomenon is observed on the religious elements chosen as coin types. The tendency of the Thracian elit class to perform Hellenic religious ritual practices is to be reflected clearly on the types of coins they choose to be minted. On the other hand, especially during the time of the great kingdoms of the Hellenistic Era, indigenous Thracian rulers choose types for their show off of their power and freedom on the coins are mostly related to the cults of the ancient genuine Thracian pantheon. By the emergence of the new supreme power, namely the Romans not only Thrace but all ancient peoples of the Mediterranean had to undergo fundamental changes on their religious life as well as their setbacks on their ability to mint coins which is a symbol of sovereignty and freedom. However, given the attention and regard it deserves to the minting of the region during the Roman Era in the form of city coinage, maybe the most powerful representations of the cults of ancient Thracian pantheon are to be found during this era. In this context, Thracians, who seem unable to be united and stand against Hellenes, Macedonians and Romans respectively on this stage of history, their genuine culture appears to be able to keep its roots in the ground with a certain degree of authenticity.