2000'li yıllarda Türkiye solunda abilik; Gençliğin anti-gerontokrat politik kültürü
- Tez No: 435118
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DERYA FIRAT ŞANNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Abilik, kuşaklar arası uçurum, sembolik sermaye, alan, oyun, yeniden üretim, gerontokratik tahakküm, eril tahakküm, Abilik, intergenerational gap, symbolic capital, play, reproduction, gerontocratic dominance, masculine dominance
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışma Türkiye'nin sol siyasal alanında yer alan gençlerin karşılaştıkları yaş, deneyim ve cinsiyet temelli hiyerarşinin kurumlaşmış hallerinden biri olan abilik ile ilgilidir. Gençlerin eleştirel mesafelenmeleri, 2000'li yıllarda Türkiye solunda merkezi konumları işgal etmeye devam eden 80 öncesi kuşak ile genç kuşak arasındaki uzlaşmazlıklar ve çatışmaların devam ettiğinin önemli işaretlerinden biridir. Çalışma, gençlerin deneyimlerinden hareket ederek abiliğin habitusuna odaklanmakta ve abiliğin yeniden üretim süreçlerinin nasıl gerçekleştiği üzerinde yoğunlaşmaktadır. Kuşak tartışmalarının ağırlıklı bir bölümünü kapsayan 68 kuşak kimliğine dair araştırma ve otobiyografik anlatılar özellikle 1980 öncesinde de kuşaklar arasında ihtilaflı ve sert mücadelelerin söz konusu olduğunu göstermektedir. Bununla beraber 68, 78 ve 1980 sonrası politik kuşakların kendilerini ve diğer kuşakları nasıl konumlandırdıkları da önemli bir mesele olarak görünmektedir. Abiliğin alanda yeniden üretimini sağlayan sermaye biçimleri arasında deneyim ve gelenek oldukça büyük ağırlığa sahipken deneyimin kazandırdığı diğer sosyal ve sembolik sermayeler de öne çıkmaktadır. Abilik salt tek taraflı bir dayatma ile meydana gelen bir kurum olarak değil, alandaki diğer öznelerin ve bilhassa gençlerin de dahlinin bulunduğu tahakküm mekanizmalarının üretimi olan bir hâkimiyet biçimi olarak değerlendirilmektedir. Çalışmada gerontokratik tahakküm ile eril tahakkümün kesişim kümesinde abiliğin yeniden üretimine bakılırken yaş ve deneyim eksenli hiyerarşiye cinsiyet hiyerarşisinin de eşlik ettiği üzerinde durulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This work is about abilik which is a form of institutionalized hierarchy based on age, experience and gender, faced by youth who is in the left politics scope of Turkey. Young people critically placing themselves with a distance is an important indication that disagreement and disputes between pre-80s generation occupying the central spaces in Turkey left during 2000s, and young generation still continue today. This work starts from the experiences of youth, focuses on habitus of abilik and how reproduction of processes of abilik occurs. Researches and autobiographic narrations about 68 generation identity that covers majority of generation discussions show harsh and conflictual struggles were at issue between generations before 1980s. Along with this, how political generations after 68, 78 and 1980 position themselves as well as other generations also seems to be an important issue. As experience and tradition between capital forms enabling reproduction of abilik in the field hold great weight, social and symbolic capital generated by experience become prominent. Abilik is evaluated by not only an institution imposed by one side but a form of dominance producing hegemony mechanisms including youth and other subjects in the field. This work looks at the reproduction of abilik at the intersection set of gerontocratic dominance and masculine dominance, and gives emphasis on gender hierarchy clearly accompanying the age and experience based hierarchy.