Ferit Alnar Viyolonsel konçertosunun analizi
Analysis of Ferit Alnar Cello Concerto
  1. Tez No: 435172
  2. Yazar: PINAR TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. Ş. İZZET NAZLIAKA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Ferit Alnar, Makamsal Analiz, Viyolonsel Konçertosu, Ferit Alnar, Modal Analysis, Cello Concerto
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yaylı Çalgılar Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmada, Türk Beşleri'nin önemli bir üyesi olan Ferit Alnar'ın, Viyolonsel Konçertosu armonik, formal ve makamsal olarak tanıtılmaktadır. Besteci, dönemdaşlarına nazaran makamsal müzikle daha yakından ilgilenmiştir. Bu konuda ailesinin etkisi yanında müzik yaşamına kanun ile başlamasının payı büyüktür. Besteci, bu nedenlerle olacaktırki yapıtlarında daha çok Klasik Türk Sanat Müziği'nin makamsal özelliklerini tercih etmiştir. Bestecinin bu eserinde bir yandan Türk motifleri, diğer bir yandan da Batı armonileri ile formal bir çerçevede şekillendirildiği konçertosu tanıtılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, an important member of the Turkish Five, Ferit Alnar's, Cello Concerto is introduced as formal, harmonic and modal. Being one of the important member of The Turkish Fives, Ferit Alnar interested in modal music more closely then his contemporaries. Beside of the efect of his family, the effect of starting musical life with kanun is greater about this matter. The composer, most probably, preferred the modal characteristics of Turkish Art Music in his works. In this study, Fert Alnar's concerto, on the one hand the composer of this piece of Turkish motives, on the other hand will introduce the concerto is embodied in a formal framework with Western harmonies.