Andre Jolivet'nin hayatı, besteciliği ve 'Fagot, Yaylı Orkestrası, Arp ve Piyano için Konçerto' başlıklı eserinin incelenmesi
Andre Jolivet's life, compositions and analysis of his 'Concerto for Bassoon, String orchestra, Harp and Piano'
  1. Tez No: 435179
  2. Yazar: SERKAN ALAGÖK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÇİÇEK CANSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: 20. Yüzyıl Fransız Müziği, Andre Jolivet, Büyü Dönemi, Jolivet Konçertoları, Fagot Konçertosu, 20th-century French Music, Andre Jolivet, Magic Period, Jolivet's Concertos, Bassoon Concerto
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Üfleme ve Vurma Çalgılar Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Fransız besteci Andre Jolivet'nin (1905-1974) ilerici ve cesur düşünce yapısı, tek bir kültüre, tek bir medeniyete sıkışıp kalmayan yaratıcı merakı, insanlığın ilkel çağlarıyla bugününü ve dünyanın birbirlerine çok uzak köşelerini birleştirmesini bilen sanat anlayışı, onu, 20. yüzyıl Fransız müziğinin en etkili ve önemli bestecilerinden biri yapmıştır. Bu çalışmada, hem besteciliği hem de Fransa'nın önemli sanat kurumlarında yönetici olarak yürüttüğü faaliyetleriyle 20. yüzyıl müziğine önemli katkılarda bulunmuş olan Jolivet'nin hayatı, besteciliği ve“Fagot, Yaylı Sazlar Orkestrası, Arp ve Piyano İçin Konçerto'”başlıklı eserine odaklanılmıştır. Toplamda beş bölümden meydana gelen çalışmanın birinci bölümünde Jolivet'nin hayatına, müzikal çalışmaları merkeze oturtularak mercek tutulmuştur. İkinci bölümde, bestecinin temel bestecilik teknikleriyle estetik prensipleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde, Jolivet'nin yaratıcı dünyasında önemli yer tutan büyü, ilkel kültürler ve egzotizm unsurları eserlerinden örneklerle gözler önüne serilirken dördüncü bölümde, bestecinin oniki eser verdiği konçerto formuna olan ilgisine değinilmiş ve Jolivet'nin konçerto anlayışı irdelenmiştir. Beşinci, yani son bölümde ise ilk seslendirilişi 1954 yılında yapılmış ve bugün fagot repertuarının en gözde eserlerinden biri haline gelmiş olan 'Fagot, Yaylı Sazlar Orkestrası, Arp ve Piyano İçin Konçerto' incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The progressive and brave genius of the French composer Andre Jolivet (1905-1974) and his creative spirit, which was not limited by a single culture and civilization, and his understanding of art that unites the primitive ages with our day and far corners of our world, made him one of the most prominent and influential composers of the 20th century French music. This study focuses on the life, compositions and the work entitled“Concerto for Bassoon, String Orchestra, Harp and Piano”of Andre Jolivet, who has made important contributions to the 20th century music as a composer and also as an administrative in the important art institutions of France. The first part of this study, which is composed of five parts, is focusing on the life of Jolivet by bringing his musical pieces to the center. In the second part his basic composition techniques and aesthetic principles are examined. In the third part magic, primitive cultures and exotic elements, which were important aspects of Jolivet's creative mind are brought into light with examples. And in the fourth part the interest of the composer in concertos, in which he has created twelve compositions are examined together with his understanding of concertos. In the fifth and the last part, the“Concerto for Bassoon, String Orchestra, Harp and Piano”, which was played for the first time in 1954 and became one of the most prominent pieces of bassoon repertoire today, is analyzed.