Türkiye'deki Aşıklık geleneğinin toplumsal ve siyasal yansımaları
Social and political effects of minstrelsy tradition in Turkey
- Tez No: 435258
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİLE PERÇİN AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Aşıklık Geleneği, Toplumsal, Siyasal, Minstrelsy tradition, Social, Political
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada; Türk toplumunun yaşamsal dinamikleri kapsamında önemli bir yere sahip olan Aşıklık geleneğinin, toplumsal ve siyasal düzlemde etkilerinin neler olduğu incelenmiş, seçilen örnekler üzerinden uygulamaya ilişkin farklarla sahip olunan kültürel zenginlik irdelenmiştir. Bu etkileri ve geçirilen aşamaları anlamak adına,“sanat ve toplum”ile“sanat ve siyaset”ilişkisi ele alınmış, tarihsel süreçte dünyanın farklı bölgelerinde yaşanmışlıklar üzerinden sanatın birey üzerindeki önemi vurgulanmak istenmiştir. Diğer sanat dalları ile karşılaştırıldığında müzik; gerek melodi ve ritim kalıpları, gerek içerisinde barındırdığı söz söyleme sanatı yanısıra, erişilebilirliği, tarihsel derinliğe ettiği tanıklıklığı ve bireyin duygu durum değişiklikleri üzerindeki etkinliği açısından biricikliğiyle öne çıkmıştır. Bu bakımdan Türk halk müziğinin en etkili temsilcileri arasında olan Aşıklar ve onların nesilden nesile taşıdığı Aşıklık geleneği, içinde bulunduğu döneme adeta ayna tutmaktadır. Aşıklık geleneği; inanç, devlet, ekonomi ve aile gibi toplumu ilgilendiren, hemen her konuyu işleyerek günümüze taşımıştır. Böylesi bir milli hazinenin örnek temsilcileri olan Aşıklar ve günümüzde bu geleneği devam ettiren isimlerin eserlerinden örnekler verilmiş, çözümlemeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study; the effects of Minstrelsy tradition in the social and political platform, which has an important place within the scope of the vital dynamics of Turkish society had been examined and the cultural richness with the differences related to the application via the selected samples are analyzed. In order to understand these effects and the stages gone through, the relationship between“Art and Society”and“Art and Politics”has been discussed, the influence of art over the individual is emphasized through experiences in different regions of the World in historical process. Compared with other arts; music, beside the melody and rhythm patterns and oral art that it incorporates, becomes prominent with its unique attribute of accessibility, testimony to historical past and its effects over an individual's mood changes. Minstrels, the most influential representatives of Turkish folk music, and the Minstrelsy tradition carried on from generation to generation hold a mirror to their period. Minstrelsy tradition is carried out until today by taking subjects in almost any area of society, faith, government, economy and family. In this study, examples of the Minstrels work, instances representative of such a national treasure and the works of people to continue this tradition are analyzed.