Kültürel performans bağlamında Edirne Roman düğünlerinin incelenmesi
Examining Roma weddings in Edirne terms of cultural performance
- Tez No: 435259
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİLE PERÇİN AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Sosyoloji, Music, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Edirne Roman Düğünleri, Roman Müziği, Kültürel Performans, Sosyal Drama, Edirne Roma Wedding, Roma Music, Cultural Performance, Social Drama
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Edirne ili, ülkemizde Romanların yoğun olarak yaşadığı şehirlerden birisidir. Kültürel performansın en orijinal konusu olabilecek Romanların, bu edimleri hem sosyal yaşantılarıyla hem de törensel edimleri ile anlatılmıştır. Birinci bölüm performans kavramının, ilgili kavramlar ışığında açıklarken ikinci bölümde Edirne'de yaşayan Romanların karakteristik sosyo-kültürel yaşantıları ve edimleri aktarılmıştır. Katılımcı- gözlemci yöntemi ve sözlü kaynaklar aracılığıyla elde edilen veriler, performans, oyun, sosyal drama, mahalle, sokak, kültürel performans gibi farklı kavramlar ile ele alınarak açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Edirne is one of the cities where roma population resides in our country. The activities of roma that could be regarded as very unique can be seen clearly bothin their lives and celebrations. While the first parts deds with the performance theory in the light of the related concepts, the secındpart defines the romas' characteristical socio-cultural lives and activities in Edirne. Data gathered through the mediums of oral sourcesand participant-observer method has been expressed in the light of different concepts such as performance, game, social drama, neighborhood, Street and cultural performance.