Ses tasarımının tarihçesi ve güncel yaklaşımlar
The history of sound design and current approaches
  1. Tez No: 435343
  2. Yazar: İDİL SOMALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CAN ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ses Tasarımı, Sinema, Foley, Ses Efekti, Bilgisayar Oyunları, Oyun Müziği, Sessel iletişim, Sound Design, Cinema, Foley, Sound Effect, Computer Games, Game Sound, Audio Communication
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Sesin bir iletişim ve ifade aracı olarak kullanılması, çağlar boyunca insanlığın sesten beklentisini değiştirmiştir. Bir başka ifade aracı olan sinema sanatında ses, doğduğu günden bu yana filmlere eşlik ve tamamlayıcılık sağlamıştır. Gelişen ve çeşitlenen kitle iletişim araçları ve kişisel eğlence aygıtlarından sesin konumu giderek yükselmiş, alana özel iş sahası ve sanatsal bir üretim dalı haline de gelmiştir. Ses tasarımı, bir görselin önerdiği alanın imlenmesinde en önemli bileşenlerden biri olarak günümüz iletişim araçlarının tümünde kullanılmaktadır. Tiyatrodan radyo oyunlarına, bilgisayar oyunlarından cep telefonu ve tüm elektronik aygıtların kullanıcıyla iletişiminde anahtar özellikteki ses tasarlanmaktadır. Büyük şirketler tıpkı görsel logolar gibi ses logoları da tasarlamakta, marka bilinirliklerini arttırmaktadırlar. Bütün bunların ardında yatan ses tasarımı, tarihsel bir perspektifte incelenip güncel yaklaşımlara da değinilmektedir.
Özet (Çeviri)
The sound has been used as an expression and communication tool which has changed all expectations through history. Sounding on cinema has been an addition and completion for films. Due to the growing demand of mass media and entertainment devices which need sound its status has grown and has become it's own work avenue. Sound design is now a critical tool that is used. From radio to computer games from mobile phone to all electronic devices the sound is now the key component. The biggest companies who use logos now also use the power of sound when promoting their brands which is also helping spread the knowledge of brands. The sound design which lays beneath all the above has also been tracked back to its historical perspectives while being used in the new age.