Klasik balede karakter dansların yeri ve önemi
The place and importance of character dance in classical ballet
- Tez No: 435342
- Danışmanlar: DOÇ. ZEHRA SAK BRODY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bale ve Dans, Ballet and Dance
- Anahtar Kelimeler: Dans, Bale, Karakter Dans, Bale Eserleri, Karakter Dans Egzersizleri, Dance, Ballet, Character Dance, Ballets, Character Dance Exercises
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Uygarlık tarihi boyunca hareket ve devinimin; coğrafi, kültürel ve yaşamsal koşullarda evrimleşmesi ve dönüşmesi sonucunda, kurallı bir sanat dalı olan balenin tarihi birçok farklı açıdan akademik olarak araştırılmıştır. Balenin tarihini araştırmak için; kültürel ve sosyolojik olguların katkısını, beden tarihini, dans tarihini araştırmalarına dahil eden kuramcılar, balenin içerdiği diğer dans türlerini de araştırmalarına konu etmişlerdir. Bale eserlerinin birçoğu karakter dans olarak adlandırılan dans türlerini içermektedir. Klasik bale tarihinde ve günümüzde sahnelenen eserler içerisinde birçok karakter dans türü kullanılmaktadır. Karakter dans, dönemin toplum gerçekliğine, kültürel birikimine bağlı olarak gelişmiş olan dans türünün; bale tekniği ve kuramsal koşulları açısından estetize edilmiş halidir. Karakter dans kavramı incelenirken; folklor ve halk dansları ile olan benzerliği ve ayrıştığı noktalar belirlenmiştir. Klasik bale sanatında icra edilen karakter danslar, kurallı ve estetize edilmiş bir şekilde oluşturulmaktadır. Günümüzde karakter dans bağlamında kuramsal çalışmalar çok kısıtlıdır. Bale sanatının böylesine güçlü bir dinamiğe sahip olması ve bu dinamik üzerine yapılan çalışmaların kısıtlı olması; geleceğin sanatçıları için yaratıcılık anlamında ışık tutmaması ve balenin sadece icra olarak devam etmesi kaçınılmazdır. Bu nedenle dansın tarihi, kültürel yapının dans tarihine etkisi, karakter dansın kavramsal olarak araştırılması yapılmış; karakter dans türleri incelenmiş ve başlıca bale eserlerindeki karakter dans türleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
During the history of civilization, ballet history has been searched academically from many different points of view as a result of the evaluation and transformation of the movement and motion which are in geographical, cultural, and living conditions. The theorists who have included the history of the body and the contribution of cultural and sociological phenomenons and the history of the dance into this research have also made other types of dances in ballet the subject of their research. Many staged performances in classical ballet history and nowadays include sorts of dances which are named character dances. Character dance means sorts of dances developed depending on the realities of the societies of their terms and cultural heritages have been performed in ballet techniques and with in its theoretical rules. When the concept of character dance was being studied on, the similar it is and differences between folklore and folk dances were determined. These dances are performed by rules and in an esthetical way in classical ballet. Nowadays the orotical studies about character dance are very limited. Although art of ballet has so strong dynamics, as a result of insufficiency of studies about these dynamics, it is in evitable that the creativity of artist of future will be in sufficient and ballet will remain only as a performance. For this reason, the history of dance, the influence of cultural structure on history of dance, conceptional research of character dance and the sorts of character dance were studied and the sorts of character dance in ballet performances were determined.