Makroekonomik göstergelerin şirketlerin finansal yatırım kararlarına etkileri ve imalat sektörlerinde uygulanması.
The implementation and impact of the manufacturing sector to the financial investment decisions of companies, macroeconomic indicators.
- Tez No: 435360
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. GÜROL DURAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Yatırımlar, Enflasyon, Büyüme, Döviz kuru, Macroeconomic indicators, İnflation, Growth, Exchange rate
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
İşletmelerin yaşamlarını sürdürmeleri için almaları gereken pek çok karar vardır. Bu kararları genel hatlarıyla faaliyetlere ilişkin, yatırımlara ilişkin ya da finansman bulma tercihlerine ilişkin kararlar olarak sınıflandırmak mümkündür. Bu kararların sonuçları işletme performansının belirlenmesini sağlamakla birlikte, söz konusu değerlendirmeler açısından bu kararların hangi koşullar altında alındığını da göz önünde bulundurmak gerekmektedir. İşletmenin değiştiremeyeceği ancak kendine uygun pozisyonu almaya çalışacağı makroekonomik değerler de bu koşulların en önemlilerini temsil etmektedir. Enflasyon, iktisadi büyüme oranı ve döviz kurları gibi göstergelerin değerlendirilmesi karar almanın temel koşulunu oluşturmaktadır. Bu tez çalışmasında da makroekonomik göstergelerin işletmelerin yatırım kararlarında ne şekilde etkili olduğunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bulgular işletmelerin finansal yatırım kararlarını alırken makroekonomik göstergeleri göz önünde bulundurmadıklarını ve bu durumun yatırımın vade yapısından bağımsız olduğunu göstermektedir. Yalnızca önceki dönemde mevcut yatırımların sonuçlarının yeni yatırım kararları için değerlendirmelerde kullanıldığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Businesses must take to resume the lives of many are decided. These decisions related to investment, pertaining to the General rundown of activities or decisions relating to the choice of finding funding, and it is possible to classify as. The results of this decision provides the determination of business performance evaluation in question with regard to decisions taken under what circumstances it is necessary to consider, too. The business might not be able to try to take the position of self compliance however macroeconomic values can also represent the most important of these conditions. Inflation, economic growth rate and exchange rates as well as the basic condition evaluation of indicators in decision-making. This thesis studies the macroeconomic indicators of enterprises ' investment decisions are aimed at determining how effective. Results of businesses financial investment decisions while considering the macroeconomic indicators and the investment term structures consider independent. Only available in the previous period of investments for new investment decisions of the results of assessments are used.