The success of recruitment process of international human resource management and the application in the international company
Uluslararası insan kaynakları yönetiminde işe alım prosedürlerinin başarısı bir firma örneği
  1. Tez No: 435361
  2. Yazar: BEKİR COŞGUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILDIRIM OSMAN ÇETMELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, Uluslararası İnsan Kaynakları Yönetimi, Personel Devir Hızı, Human Resource Management, International Human Resource Management, Turnover Rate
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Günümüzde Global firmaların amaçlarına ulaşmada olmazsa olmazı olan insan kaynakları yönetimi fonksiyonlarından, işe alım prosedürlerinin uygulanması, personel alımında dikkat edilen kriterler ve adaylara iş görüşmelerinde uygulanan görüşme formatlarına örnek olabilecek bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, bu tez çalışmasının amacı; Uluslararası insan kaynakları yönetimini kavramsal açıdan ele alarak,işe alım prosedürlerinin uygulanma yöntemlerini, bu yöntemlerin personel devir hızına olan etkisini ve çalışanların bu prosedürlerin uygulanmasına ilişkin görüşlerini ve yine çalışanların insan kaynakları departmanını değerlendirmesini belirlemektir. Bu amaca ulaşabilmek için, insan kaynakları yönetimi ve uluslararası insan kaynakları yönetimi ile ilgili literatür taraması yapılmış, uluslararası alanda faaliyet gösteren bir firma olan Sixt Rent a car firması çalışanlarına bir anket uygulanmıştır. Toplam 38 sorudan oluşan ankette; 5 adet demografik soru, insan kaynakları departmanı uzmanlarına 17 adet işe alım prosedürü sorusu, çalışanlara ise bu prosedürlerin uygulanmasını değerlendirmelerini sormak üzere 16 adet soru bulunmaktadır. Yapılan analizler sonucunda;firmanın personel ihtiyacı olduğunda bu ihtiyacını giderirken işe alım prosedürlerini nasıl uyguladığı ve bu uygulamanın personel devir hızına etkileri ve çalışanların, firmanın insan kaynakları departmanını ve firmayı değerlendirmesi araştırılmıştır. Analiz sonuçlarına göre; firmanın insan kaynakları departmanı uzmanlarının işe alım prosedürlerini uygulamaları ile personel devir hızı arasında herhangi bir veri elde edilmemesine rağmen,bu prosedürlerin doğru uygulanmasının personel devir hızına, çalışanların firmaya ve pozisyonlarına olan bağlılığına olumlu yönde etkiler yaptığına dair önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was performed to constitute an example for application of recruitment procedures, criteria considered in selecting personnel, and interview formats applied to candidates in job interviews –functions of the human resources management that is sine qua non for today's global firms in reaching their objectives. In this respect, the purpose of this thesis study is to determine application methods of recruitment procedures, effect of these applications on personnel turnover rate, and opinions of employees regarding the application of these procedures and evaluation of human resources department by employees, with a conceptual perspective of international human resources management. To achieve this aim, literature review with regard to human resources management and international human resources management was carried out and a questionnaire was conducted to the employees of Sixt Rent a Car firm operating internationally. In the questionnaire consisting of 38 questions in total, there are 5 demographic questions, 17 questions addressed to human resources department regarding recruitment procedure, and 16 questions addressed to employees to evaluate these procedures. By the analyses carried out, how the firm applies recruitment procedures while satisfying its personnel need, effects of this application on personnel turnover rate, and evaluation of human resources department and firm by the employees were researched. According to the result of the analysis, although no data was obtained between applications of recruitment procedures by human resources department and the personnel turnover rate of the firm, some suggestions are presented regarding the fact that proper application of these procedures has a positive influence on personnel turnover rate and loyalty of employees to their firm and positions.