1990-2010 yılları arasında Suudi Arabistanın Balkan politikaları
The poli̇ti̇cs of Saudi̇ Arabi̇a i̇n Balkans duri̇ng 1990-2010
- Tez No: 435372
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYYA KURŞUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Suudi Arabistan, Balkanlar, Ġslamiyet, Selefilik, Saudi Arabia, Balkans, Ġslam, Selefism
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Siyasi Tarihi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı Suudi Arabistanın, 1990 yılı itibariyle, Balkanlara olan ilgi ve alakasını tespit etmek ve İslam dünyasının önemli ülkelerinden biri olan Suudi Krallığının Balkan Müslümanlarına karşı olan yaklaşımını ele almaktır. Bu çalışma, özellikle bağışların ve Krallığın resmi mezhebi olan Vehabiliğin Balkan Müslümanları üzerindeki etki sınırlarını ele almayı hedeflemektedir. Varılan sonuçta Suudi Arabistanın ve Vehhabiliğin Balkanlarda etkili ve belli ölçüde tesirli olduğu görülür. Ancak nispeten yeterli yatırımlara rağmen farklı sebeplerden dolayı Suudi Arabistan Balkanlarda kendine pek fazla bir alan yaratamamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work is to determine the revelnce and the relationship from 1990 of Saudi Arabia in Balkan countries, and in the same time to show the approach of Kingdom of Saudi Arabia which is one of the most important contries in the islamic world to Balkan countries. Escpecially this work would be more focoused on influence of pledges and the Wehabism which is the official denomination of Saudi Arabia and its effects in Balkan countries. Therefore we can conclude that Saudi Arabia and Wehabism to some extent are influential in Balkan countries. However, even though there were enough investments, Suudi Arabia could not create a special field for itself.