Havalimanı işletmeciliği ve havalimanı hizmet kalitesinin ölçümü
Airport business administration and measuring airport service quality
  1. Tez No: 435371
  2. Yazar: SEFER AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞRI BULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet Kalitesi, Servqual metodu, Havalimanı, Service quality, SERVQUAL method, Airport
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Gelişen havayolu ulaşım imkanları ile beraber havalimanlarına yönelik hızla artan bir talep söz konusudur. Bu doğrultuda gerçekleştirilen özelleştirme uygulamaları ile havalimanı konuşlu olduğu şehre ve şehir üzerinden ülke ekonomik refahına, gelen ve giden turistler aracılığı ile de ülke imajına önemli katkılar sunmaktadır. Bu sebeplerden ötürü mevcut rekabet koşulları çerçevesinde daha çok yolcu çekebilmek, yolcu memnuniyetinin arttırabilmek ve havalimanı ticaret hacmini yükseltilmesi amacıyla havalimanı içerisinde yolculara sunulan hizmetlerin hizmet kalitelerinin ölçülmesi önemli bir konu haline gelmiştir. İfade edilen tespitler ışığında bu çalışma; genel kabul görmüş hizmet kalitesi ölçüm yöntemleri arasında önde gelen SERVQUAL hizmet ölçüm yöntemini baz alarak havalimanı işletme özelliklerini belirleyip, ziyaretçi müşteri memnuniyeti algısı üzerine inşaa ederek çok boyutlu ve kapsamlı biçimde havalimanı işletmesine özgün bir ölçüm aracı ortaya koymuştur. Ülkemizde gelişmekte olan havalimanı işletmeciliği ve havalimanlarında sunulan hizmetlere ilişkin kalite yeni bir araştırma ve inceleme alanı durumundadır. Bu çalışma ile havalimanı hizmet kalitesinin ölçümüne yönelik yeni bir ölçüm aracı sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Allied with advancing airway capability, there is a rapidly increasing demand to airport oriented. In this direction, the airport contributes to the city of the airport, economic welfare of the country over the city and country image by way of visitors with the performed privatization executions. Due to the these reasons in order to pull more passengers into airport, ramp up the pasenger satisfaction and trading volume of the airport, it is becoming an important issue to measure the service quality of the services to the passengers as part of existing conditions of competition. In the light of expressed determinations, this study has revealed a multidimensional and comprehensive measuring tool unique to airport business administration by basing on foremost SERVQUAL method that is among the widely accepted service quality methods by identiting mapping of airport business administration and by bulding on the perception of the visitor passenger satisfaction. Advancing airport business administration and the quality regarding services presented at the airports are new research areas in our country. With this study a new measuring tool devoted to the measuring of the airport service quality is presented.