Franchising uygulamasının başarısını etkileyen faktörler: Mersin ilinde bir araştırma
The factors that influence the success of franchising a case study in Mersin
- Tez No: 435391
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK KORKMAZYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik iĢbirlikleri, Franchising sistemi, BaĢarı faktörleri, Strategic alliances, Franchising system, Success factors
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Stratejik işbirlikleri, işletmelerin birlikte hareket etmek suretiyle rekabetle baş edebilmelerinin aracıdır ve çoğu sektör için artık gereklilik halini almıştır. Farklı nedenlerle belirli bir amacı elde edebilmek için diğer bir işletme ile dayanışma içerisinde, ortak hareket ederek, ihtiyacı olan kaynak ve çeşitli yardımlara erişebilir. İşletmelerin bir araya gelerek ortaya çıkaracakları sinerji, rekabet koşullarının sert etkisini kırarak işletmelerin başarı elde etmelerine de yardımcı olmaktadır. İşletmeler bu sinerjiyi elde edebilmek için farklı yöntemlere başvurmaktadırlar. Günümüz iş hayatında bu yöntemlerin en sık ve yaygın uygulanan şekli Franchise anlaşmalarıdır. En basit hali ile dilimize“isim hakkı”şeklinde geçen franchising kavramı, globalleşen dünya ekonomisinin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu tez çalışmasının temel amacı, franchising alan işletmenin başarılı olmasını etkileyen faktörler hakkındaki algıların belirlenmesidir. Bu amaçla Mersin ilinde faaliyet gösteren 44 franchising işletmecisine 25 soruluk bir anket çalışması yapılmıştır. Araştırma katılımcılarının sorulara verdikleri cevapların değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistikler, güvenirlilik analizi, frekans analizi, t-testi, anova (varyans analizi) istatistik yöntemleri kullanılmıştır. Ampirik bulgulara göre, eğitim, deneyim, finansal koşullar, vergi kontrolü asıl faktörler olup, motivasyon gibi destekleyici faktörler“Franchise Sistemi”nde başarının ve etkinliğinin artmasına neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Strategic alliances are tools of companies in order to deal with competitiveness by acting together and now it has become imperative for most sectors. For different reasons, in order to achieve a specific purpose, companies act in solidarity with other companies, in this manner they can access variety of resources and help that they are in needed. The synergy, which are generated by coming together of the companies, break the harsh effects of competition and also helps them to achieve success. Companies apply different methods in order to achieve this synergy. In today's business life, the most common and widely used one of these methods is named as“Franchise Agreements”. In its simplest form with our language“royalty”represents the“Franchise Concept”, and was created as a result of the globalization of the World economy. The aim of this study is to determine the factors that affect success of the firms which apply“Franchising”busines model. For this purpose, the questionnaire consisting of 25 questions had been implemented into the 44 franchise operator companies in the province of Mersin. Descriptive statistics, reliability analysis, frequency analysis, t-test, ANOVA (analysis of variance) were used as statistical methods in order to evaluate the answers given by the participants to the questionnaire. According to the emprical results: training, expertise, financial conditions, audit/control can be listed as major factors and also motivation can be counted as supportive factor which cause to increase the success and efficiency of Franchising System.