Çocuklarda akut astım atakta ve atak sonrasında nazofarengeal sürüntüde polimeraz zincir reaksiyonu ile viral panel taraması
Viral panel scanning via polymerase chain reaction in children for acute asthma exacerbation and post exacerbation nasopharyngeal load
- Tez No: 435472
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU ERGE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astım, Akut Astım Atak, Pediatri, Virüs, Asthma, acute asthma exacerbation, paediatrics, virus
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
AMAÇ: Astım, çocukluk çağının en sık rastlanan kronik hastalığı olup, gelişmişlik düzeyine bakılmaksızın tüm ülkelerde görülmektedir. Astımın morbidite ve mortalitesini belirleyen en önemli faktör akut ataklardır Çocukluk çağında akut astım ataklarının %60-80'inde özellikle rinovirüslerin oluşturduğu solunum yolu virüsleri rol oynamaktadır. Bu çalışmada astım ataklarıyla başvuran olgularda nazofarengeal sürüntü örneklerinde viral solunum paneli çalışılarak; virüsler ile akut astım ataklarıyla arasındaki ilişki değerlendirildi. GEREÇ-YÖNTEM: Astım ataklarıyla başvuran 2-18 yaş arası 50 çocuk hasta çalışmaya alındı. Tüm hastaların astım atağı sırasında ve uygun tedavi verildikten 15-30 gün sonrasında nazofarengeal sürüntü örneklerinde viral solunum paneli çalışıldı. Atopi varlığı, atak görülme mevsimi, yaşam koşulları, geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonu ve atak varlığı arasındaki ilişki değerlendirildi. Virüsler ile atopi varlığı, hastaların yaşı, akut tedavide sistemik steroid gereksinimi arasındaki ilişki değerlendirildi. BULGULAR: Astım ataklı 50 olgunun %42'si kız, %58'i erkek idi. Olguların yaş ortalaması 10,22 ± 3,82 (3-17), ilk atak yaşı 5,34 ± 3,17 (2-12) idi. Ataklar daha çok kış mevsiminde (%44) ve ÜSYE sonrası (%80) geçirilmişti. Otuz (%60) çocukta atak sırasında virüsler saptandı, en sık izole edilen virüs rinovirüs (%73,3) olarak belirlendi. Kontrol sürüntülerde altı çocukta (%12) virüs saptandı. Bu altı çocuğun beşinde rinovirüs, birinde adenovirüs saptandı. İzole edilen virüsler ile; olguların yaşı, atopi varlığı ve akut tedavide sistemik steroid gereksinimi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. SONUÇ: Akut astım atakları ile viral enfeksiyonlar ilişkili bulundu. En sık görülen virüs rinovirüstü. Ayrıca, rinovirüsün diğer virüslere göre mukozalarda daha uzun süre kaldığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Asthma is the most frequent chronic disease of the childhood period which is seen in all countries regardless of their levels of development. Acute exacerbations are the most important factor that affects asthma morbidity and mortality. The respiratory tract viruses, particularly those consisting of rhinoviruses, have a role in 60% - 80% of the acute asthma exacerbations in the childhood period. In this study, the relationship between the viruses and acute asthma exacerbations were evaluated via performing viral respiratory panel on nasopharyngeal swab samples in asthmatic cases with acute exacerbations. MATERIAL-METHOD: Fifty pediatric patients between the ages of 2-18 were included in the study. Viral respiratory panel worked in nasopharyngeal swab samples were performed during the asthma exacerbations and 15-30 days after administrating the proper treatment in all patients. The relationship between the presence of atopy, exacerbations, living conditions, upper respiratory tract infection and the presence of exacerbations was investigated. The relationship between the viruses and presence of atopy, age of the cases and systemic steroid requirement in acute treatment was evaluated. RESULTS: Of 50 patients with asthma exacerbation, 42% were females and 58% were males. The mean age of the cases was 10.22 ± 3.82 (3-17) and the mean age of first exacerbation was 5.34 ± 3.17 (2-12). The exacerbations were occurred in winter season (44%) and following upper respiratory tract infections (80%). Viruses were identified in thirty (60%) children after asthma exacerbations and the most frequent isolated virus was rinovirus (73.3%). Viruses were determined in six (12%) children in control swabs. Rinovirus was detected in five and adenovirus was detected in one of these six children. No significant relationship was found between the isolated viruses and the age of patients, presence of atopy and the systemic steroid requirement in acute treatment. CONCLUSION: Acute asthma exacerbations were related to viral infections. The most commonly was rhinovirus. In addition, it is considered that rhinovirus stayed in the respiratory tract longer than other viruses.