Geçici mekanik ileus oluşturulmuş ratlarda probiyotikle beslenmenin barsak mukoza hasarının iyileşmesine etkisi
The effect of healing of the gut mucosa in the rats which created temporal mechanical ileus, fed with probiotic
- Tez No: 435476
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HAKAN ÇEVİKEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Probiyotik, mukozal hasar, obstrüksiyon, bakteriyel translokasyon, Probiotic, mucosal damage, obstuction, bacterial translocation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Başlık: Geçici mekanik ileus oluşturulmuş ratlarda probiyotik ile beslenmenin barsak mukoza hasarının iyileşmesine etkisi Amaç ve Hipotez: Mekanik ileus nedeniyle opere edilen hastalarda ortaya çıkan barsak mukoza hasarı ve buna bağlı komplikasyonları önleyebilmek amacıyla, ratlarda benzer bir model oluşturuldu. Bazı gruplar probiyotik ile, bazı gruplar standart yem ile beslendi. Barsak mukoza hasarı ve buna bağlı etkilerin, gruplar arasında oluşturduğu farkları ortaya koymak amaçlanmıştır. Yöntem: 48 adet dişi Wistar-Albino tipi rat beş gruba ayrıldı. Kontrol grubu dışında, ilk operasyonda, diğer grupların terminal ileumları bağlandı. İki grup 24, iki grup 48 saat sonra yeniden opere edilip terminal ileumlarındaki obstrüksiyon kaldırıldı. Bu süre içinde, her bir 24 ve 48 saat obstrükte kalan gruplardan bir tanesine, probiyotik verildi. Obstrüksiyon kalktıktan 24 saat sonra, kontrol grubu ve diğer gruplar, örnek alımı için üçüncü kez opere edildi. Terminal ileum, karaciğer, dalak, MLN, tam kan ve serum örnekleri alındı. Bulgular: 48 saat obstrükte kalan ve probiyotik verilen grupta, müköz hücre kaybı ve mukozal ödemde belirgin bir artış gözlendi. Probiyotik verilmeyen gruplarda bakteriyel translokasyon daha fazla görüldü. 24 saat obstrükte kalan ve probiyotik verilen grupta doku GR, serum NO ve eritrosit CAT daha düşük bulundu. Sonuç: Probiyotik verilen gruplarda mukozal ödemin yüksek olması, hasar gibi görünse de probiyotiklerin mukozal bariyeri güçlendirme şekliyle uyumlu olduğunu düşünüyoruz. Böylece probiyotik verilen gruplarda bakteriyel translokasyon daha az görülmüş ve antioksidatif bazı enzimler de düşük bulunmuş olabilir. Probiyotiklerin, obstrüksiyon nedeniyle opere edilen hastalarda yararlarını ortaya koymak için daha geniş çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Subject: The effect of healing of the gut mucosa in the rats which created temporal mechanical ileus, fed with probiotic. Objective: Created a model in the rats, to prevent mucosal damage and related effects in the patients, who were operated due to mechanical ileus. Some groups fed with probiotics, some groups fed with standard fodder. It is objected that the damage of gut mucosa and related effects how to expose the difference of the groups. Materials and Methods: 48 female wistar-albino type rats are separated in five groups. In the first operation, other group's terminal ileum are tied up except for control group. Two groups 24, other two groups 48 hours later operated again and terminal ileum obstructions are removed. During that time, with probiotic is fed each one of those 24 and 48 hours obstructed groups. 24 hours later that obstruction is removed, control group and other groups are operated for the third time for sample. Terminal ileum, liver, spleen, MLN, blood and serum samples are taken. Results: To those group which is obstructed and fedwith probiotics during 48 hours, significant increase is observed in mucosa cell loss, mucosal edema. In the groups which are not fed with probiotics bacterial translocation is observed most. In 24 hours obstructed and fed with probiotics, tissue GR, serum NO and eritrocit RAT found less. Conclusion: The high rate of mucosal edemas in the groups that are fed with probiotics can be seen as damage but we think that probiotics are consonant with strength of mucosal barrier. So in the fed with probiotics groups, it is possible that bacterial translocation is seen less and some antioxidative enzymes are found less. More work is needed in order to put forward the benefits of probiotics in the patients operated with obstruction.