Meme kanserinde 25 (OH) hidroksi vitamin D düzeyinin prognostik değeri
The prognostic value of the 25(OH) vitamin D in breast cancer
- Tez No: 435475
- Danışmanlar: PROF. DR. HEDEF ÖZGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, 25(OH) Vitamin D, Östrojen Reseptörü(ER), Progesteron Reseptörü(PR), Aksiller Lenf Nodu
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
GĠRĠġ: Meme kanseri kadınlarda en sık saptanan kanser türüdür. Prognozunu etkileyen en önemli faktörler aile öyküsü, çift taraflı tutulum, Estrojen Reseptörü (ER), Progesteron Reseptörü(PR), histoloji, diferansiasyon, proliferatif indeks, yaĢ, cinsiyet, evre, aksiller lenf nodu tutulumu ve beslenme Ģeklinde sıralayabiliriz. Birçok çalıĢmada, sebze ve meyveden zengin diyetin riski azalttığı belirtilmiĢtir. Özellikle D vitamininin kanser, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve otoimmün hastalıklarda etkili olduğu tespit edilmiĢtir. Ayrıca kolon, prostat ve meme kanseri insidansının UV ıĢınlarının bol olduğu bölgelerde daha düĢük olduğu kanıtlanmıĢtır. ÇalıĢmamızda meme kanserli olgularda D vitamini düzeyleri ile prognostik özellikler arasındaki iliĢkinin değerlendirilmesi ve adjuvan tedavi sonrası yapılan cerrahinin bu prognostik faktöre göre planlanmasının avantajlarının değerlendirilmesi hedeflendi. GEREÇ VE YÖNTEM: Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği‟nde 2013-2014 yılları arasında meme kanseri tanısı alan ve opere edilen 125 kadın olgu çalıĢmaya dahil edildi. Olgulara ait 25 (OH) hidroksi vit D değerleri kaydedildi ve 3 (üç) gruba ayrıldı (grup 1: 25 ng/dl [yüksek]). Olgulara ait cerrahi sonrası patoloji sonuçları değerlendirildi; demografik veriler, aksiller lenf nodu sayısı, tümör evresi, tümör grade'i, uzak organ metastaz varlığı, moleküler alt tipler, HER2, ER, PR durumları ile vit D düzeyleri arasındaki iliĢki istatistiksel olarak değerlendirildi. BULGULAR: D vitamini seviyesi 25 olan hastalarda N0 lenf nodu tesbitinin daha fazla olduğunu, D vitamini seviyesi arttıkça daha lenf nodu sayısının azaldığı tespit edildi (P=0,021). D vitamini seviyesi 25 olan hastalarda Evre 2A hastalığın daha fazla olduğunu tespit ettik (P=0,038). D vitamini düzeyi 25 olan hastalarda tümör boyutu 2-5 cm arasında olan hasta yoktu ve D vitamin seviyesi artıkça tümör çapı küçüldü. D vitamini düzeyi 25 olan hastalarda erken evre tümörlere daha sık rastlandığını ve D vitamini seviyesi arttıkça erken evre tümörlere daha sık rastlandığını tespit ettik. SONUÇ: D vitamini seviyesi arttıkça; tutulan lenf nodu sayısında azalma olduğunu, daha düĢük evre tümör ve daha küçük tümörlere rastlandığını tespit ettik.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Breast cancer is the most frequent type of cancer in women. The most important factors that affect the prognosis are family history, bilateral involvement, Estrogen Receptor (ER), Progesterone Receptor (PR), histology, differentiation, proliferative index, age, gender, stage, axillary lymph node involvement and nutrition. In many studies, it was stated that vegetable and fruit rich dietary had reduced the risk. Particularly, the Vitamin D was determined to be effective in cancer, cardiovascular diseases, diabetes and autoimmune diseases. Besides, the colon, prostate and breast cancer incidences were proved to be lower in regions with plenty of UV rays. In the present study, it was aimed to evaluate the relationship between the Vitamin D levels and the prognostic features in patients with breast cancer and the advantages of planning the surgery after adjuvant therapy with regard to prognostic factor. MATERIAL AND METHOD: The study involved 125 female patients who were diagnosed with breast cancer and operated between the years 2013 - 2014 in Adnan Menderes University Medical Faculty General Surgery Clinic. 25 (OH) hydroxy Vitamin D values of the patients were recorded and divided into 3 (three) groups (group 1: 25 ng/dl [high]). The postoperative pathology results of the patients were evaluated; the relationship between the Vitamin D levels and demographic data, number of axillary lymph node, tumor stage, tumor grade, distant organ metastasis presence, molecular subtypes and HER2, ER, PR states was statistically evaluated. RESULTS: While N2 (number of lymph node 4-9) was determined to be higher in the patients with Vitamin D level of 25 and decreased the number of lymph node was determined with increasing level of Vitamin D (P=0.021). While the Stage 3A disease was higher in patients with Vitamin D level of 25 (P=0.038). While the tumor size between 2-5 cm was higher in patients with Vitamin D level of < 12.5, there was no 2-5 cm size tumor in patients with Vitamin D level of >25 and the tumor diameter decreased with increasing level of Vitamin D. While the advanced stage tumors were higher in patients with Vitamin D level of