Aydın bölgesindeki kız çocuklarında ortalama puberte ve menarş başlama yaşlarının saptanması ve menarş başlama yaşını etkileyen faktörler
The determination of average onset of puberte and menarche age and the factors affecting menarche of girls living in Aydin
  1. Tez No: 435482
  2. Yazar: EBRU ATAŞ ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ÜNÜVAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: onset of puberte, menarche age
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
AMAÇ: Adolesan dönemi fiziksel, hormonal, ruhsal ve sosyal olarak çocukluktan yetişkinliğe geçiş sürecidir. Gelişmenin önemli bir basamağı olan menarş, ilk menstrüasyon kızların biyolojik açıdan olgunlaştıklarını gösteren bir takvim yaşıdır. Son gözlemler, kızlarda yüzyılın eğilimi olarak telarşın erkene kaymasının menarşın erkene kayışı ile beraberlik göstermediğini vurgulamaktadır. Bu çalışmada; Aydın bölgesindeki kız çocuklarında ortalama puberte ve menarş başlama yaşlarının sınırlarının belirlenmesi ve menarş başlama yaşını etkileyen faktörlerin saptanması amaçlanmıştır. GEREÇ-YÖNTEM: Aydın İli ilkokul-ortaokul ve lise düzeyindeki okullarda öğrenim gören 8-16 yaş arası 1891 kız çocuğu çalışmaya dahil edildi. Kesitsel bir çalışma olarak planlandı. Aydın ili sosyoekonomik ve coğrafi yerleşim durumu değerlendirilerek (doğu, batı, kuzey, güney ve merkez) olmak üzere beş bölgeye ayrıldı. Literatür bilgileri doğrultusunda oluşan bir anket formu kapalı zarf içerisinde öğrencilerin ailelerine ulaştırıldı. Çalışmaya katılmayı kabul eden olgulara deneyimli hekim tarafından boy, ağırlık ölçümleri yapılarak ve Tanner evrelemesine göre puberte muayenesi yapıldı. VKİ değereri hesaplandı. BULGULAR: Çalışmaya 2014-2015 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören 8-16 yaş arasında 1520 kız öğrenci ailelerinin izni ile çalışmaya kabul edildi. Ortalama menarş başlama yaşı (MBY) 12.11±1.32 yıl olarak bulundu. Annelerinin ortalama MBY 13.12±1.46 yıl, ablalarının ortalama MBY 12.73±1.25 yıl olarak bulundu. Haziran ayı en sık ilk menarş görülen ay olarak saptandı. Kırsalda yaşayan çocukların menarş yaşının daha erken olduğu görüldü. Puberte başlama yaşı 9.71 ± 1.46 yıl olarak bulundu. SONUÇ: Bizim çalışmamız daha önce Aydın bölgesinde yapılmış ilk çalışma olarak 8-16 yaş arası kız çocuklarının menarş başlama yaşını ve puberte başlama yaşını vermesi açısından önemlidir. Çalışmamızda menarş yaşının erkene kaydığını fakat puberteye giriş yaşında erkene kaymanın olmadığını gördük. MBY ve PBY komşu bölgelerdeki diğer çalışmalarla benzerlik göstermektedir. Daha büyük ölçekli çalışmaların yapılmasının gerçek Türkiye ortalamasının saptanmasına katkısı olacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
AIM: The adolescent period is the physical, hormonal, spiritual and social process from childhood to being adult. Menarche, as being first menstrual cycle and an important part of growth, is the chronological age that indicates the girls' biological maturation. Last investigations emphasize that the early thelarche is not equalised with the early menarche. The aim of the current study is to determine the onset of puberty and menarche ages and to indicate the factors affecting menarche of girls living in Aydın. MATERIAL-METHOD: Research group consisted of 1891 girls (aged from 8 to 16) who are educated at primary, secondary and high schools in Aydin. The research was planned as a cross-sectional study. The city of Aydin was divided into five religion (East, West, North, South and center) depending on the the socioeconomic factors and geographic settlement. A survey was prepared according to the literature and was delivered to students' families by sealed tender. Medical puberte examination according to Tanner upstaging and height, body mass measurements were done by experienced doctors to the cases who accepted to participate in the study. BMI values were calculated. RESULTS: 1520 girls who had education on 2014-2015 school year and aged 8 to 16 participated in the current study by receiving their families' permission. Mean age of menarche (AOM) was found as 12.11±1.32 years. Mothers had 13.12±1.46 years of AOM and sisters' AOM was 12.73±1.25 years. June was assigned to be the most frequently first menarche seen month. Children who lived in countryside was found to have earlier menarche age. The onset of puberte age was found as 9.71 ± 1.46 years. CONCLUSION: This study is important as being the first study in the region of Aydın and in terms of determining the onset of menarche and puberte age on girls aged 8 to 16. The results of the current study refer that menarche age is getting earlier but onset of puberte is not. AOM and AOP show similarities with other studies in neighbor regions . We believe that larger-scaled investigations will help to determine real Turkey average.