Prostat kanserinde androjen reseptör varyasyonunun(AR-V7) klinik önemi
Clinical significance of androgen receptor variant-7 (AR-V7) in prostate cancer
- Tez No: 435535
- Danışmanlar: PROF. DR. BERKSOY ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: AR-V7, Prostat kanseri, AR-V7, Prostate cancer
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Prostat kanseri, Amerika'da, deri kanserleri dışında, erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. 2013 yılında tahmini olarak 238.590 kişi prostat kanseri tanısı almıştır ve bu sayı tüm yeni tanı alan kanser vakalarının yaklaşık %28'ini oluşturmaktadır(1). Prostat kanseri tedavisinde kullanılan çeşitli ajanlar bulunmaktadır. Literatürde prostat kanseri tedavisinde kullanılan ajanlara karşı çeşitli direnç mekanizmalarından bahsedilmektedir. Bu çalışmanın amacı androjen reseptör varyantlarından birisi olan androjen reseptör varyant 7(AR-V7)'nin prostat kanserinde klinik ve prognostik önemini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji polikliniğinde 2004-2015 yılları arasında metastatik prostat adenokarsinomu tanısı alan kırk beş olgu çalışma için seçildi ve hastaların biyopsi parafin doku blokları çıkarıldı. Prostat biyopsisi parafin bloğuna ulaşılan olgu sayısı otuz sekiz, metastaz yaptığı organın parafin bloğuna ulaşılan olgu sayısı kırk iki, hem prostat biyopsisi hem de metastaz yaptığı organın parafin bloğuna ulaşılan olgu sayısı ise otuz beş idi. Hastaların parafin doku bloklarından RT- PCR yöntemi ile AR-V7 çalışıldı. Hastaların laboratuar, demografik, klinik sonuçlarıyla karşılaştırıldı. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 22.0 paket programı kullanıldı. Bulgular: Hastaların ortalama tanı yaşı 64,2±8,89(45-87) idi. Hastaların tanı anında PSA ortalaması 160±356(1,04- 2021) ng/ml idi. Hastaların 12(%26,7)'sinde kemik iliği, 12(%26,7)'sinde bölgesel lenf nodu, 10(%22,2)'unda kemik, 5(%11,1)'inde uzak lenf nodu, 2(%4,4)'sinde akciğer, 2(%4,4 )'sinde mesane, 1(%2,2)'inde periton, 1(%2,2)'inde testis metastazı bulunuyordu. Prostat parafin doku bloğuna ulaşılan 38 hastanın 15(%39,5)'inde AR-V7 pozitif tespit edilirken, metastaz parafin doku bloklarına ulaşılan 42 hastanın ise 21(%50)'inde AR-V7 pozitif tespit edildi. 3(%8,6) hastanın ise prostat doku parafin bloğunda negatif iken, metastatik doku parafin bloğunda AR-V7 varyantı pozitif saptandı. Prostat dokusu AR-V7 durumu ile metastatik doku AR-V7 durumu arasında uyum olduğu gözlendi(PMcNemar =0.250). AR-V7 pozitif hastaların 3. ve 6. ay kontrol PSA ortalaması AR-V7 negatif hastalardan daha yüksekti; prostat doku parafin bloğuna ulaşılan hastalarda 6. ay kontrol PSA'lar arasındaki bu fark istatistiksel olarak anlamlı idi(p=0,035). Abirateron alan AR-V7 pozitif hastalarda kontrol PSA değerleri daha yüksekti ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi(p>0,05). AR-V7 pozitif grupta ortalama genel sağkalım, AR-V7 negatif gruba göre daha kısaydı ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi(p>0,05). Abirateron kullanan hastalarda AR-V7 pozitif grupta ortalama genel sağkalım, AR-V7 negatif gruba göre yaklaşık 10 ay daha kısaydı. Sonuç: AR-V7, prostat kanserli hastalarda tedaviye dirençte rol aldığı düşünülmektedir. Özellikle abirateron tedavisi başlanacak hastalarda, AR-V7 durumu tedaviye yanıt açısından bakılabilir. Ancak bu sonucun daha fazla sayıdaki hastalarda yapılan çalışmalarla doğrulanması gerekir.
Özet (Çeviri)
Aim: Prostate cancer is the most common cancer in males in the United States, except skin cancer. Approximately 238,590 people were diagnosed with prostate cancer in 2013 and this number constitutes approximately 28% of all newly diagnosed cases of cancer (1). There are various agents used in the treatment of prostate cancer. Various resistance mechanisms against agents used in the treatment of prostate cancer were mentioned in the literature. The aim of this study is to determine the clinical and prognostic significance of androgen receptor variant 7(AR-V7), which is one variant of the androgen receptors, in prostate cancer. Materials and Methods: Forty five cases diagnosed with metastatic prostate adenocarcinoma in Çukurova University Faculty of Medicine, Oncology polyclinic between the years 2004-2015 were selected, and biopsy paraffin tissue blocks of the patients were presented. Number of cases with prostate biopsy paraffin block was thirty eight, number of cases with paraffin block of organ in which metastasis occurred was forty two, and number of cases with both prostate biopsy paraffin block and paraffin block of organ in which metastasis occurred was thirty five. AR-V7 was studied from the paraffin blocks of patients with RT-PCR method. Laboratory, demographic and clinical results of the patients were compared. SPSS 22.0 software package was used in statistical analysis. Results: The average diagnosis age of the patients was 64.2 ± 8.89 (45-87). Average PSA of the patients at diagnosis was 160±356 (1.04 - 2021) ng/ml. 12 of the patients (26.7%) had bone marrow metastasis, 12 of the patients (26.7%) had regional lymph node metastasis, 10 of the patients (22.2%) had bone metastasis, 5 of the patients (11.1%) had distant lymph node metastasis, 2 of the patients (4.4%) had lung metastasis, 2 of the patients (4.4%) had bladder metastasis, 1 of the patients (2.2%) had peritoneum metastasis and 1 of the patients (2.2%) had testicular metastasis. While 15 of 38 patients with prostate paraffin tissue blocks (39.5%) were detected as AR-V7 positive, 21 of 42 patients with metastasis paraffin tissue blocks (50%) were detected as AR-V7 positive. While AR-V7 negative variant was detected in prostate tissue blocks of 3 patients (8.6%), AR-V7 variant in metastatic tissue paraffin blocks was detected as positive. It was observed that there was compatibility between prostate tissue AR-V7 status and metastatic tissue AR-V7 status (PMcNemar =0.250). 3rd and 6th month PSA average control of AR-V7 positive patients was higher than AR-V7 negative patients; this difference between 6th month control PSAs was statistically significant in patients with prostate tissue paraffin blocks (p=0.035). PSA values were higher in AR-V7 positive patients treated with abiraterone, but it was not statistically significant (p>0.05). Median overall survival in AR-V7 positive group was shorter compared to AR-V7 negative group, but the difference was not statistically significant (p>0.05). Median overall survival in AR-V7 positive group treated with abiraterone was about 10 months shorter than AR-V7 negative group. Conclusion: It is thought that AR-V7 plays a role in resistance to the treatment in prostate cancer patients. AR-V7 status can be viewed in terms of response to treatment especially in patients who will be started to abiraterone treatment. However, these results must be confirmed by studies conducted in more patients.