Malign plevral ve peritoneal mezotelyomalı olgularda C-MET EGFR, pten,PDGFR-alfa, PI3k/AKT ve MTOR markerlarının incelenmesi; klinik ve prognostik önemi
Analysing the clinical and prognostic values of C-MET, EFGR, PTEN, PDGFR-alpha,PI3K/AKT and mtor markers in cases with malignant pleural and peritoneal mesothelioma
- Tez No: 435536
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL OĞUZ KARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Malign Mezotelyoma, c-Met, EGFR, PTEN, PDGFR-alfa, PI3K/AKT, mTOR, sağkalım, Malignant Mesothelioma, c-Met, EGFR, PTEN, PDGFR-alpha, PI3K/AKT mTOR, survival
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı Ç.Ü.T.F. Balcalı Hastanesi Onkoloji Polikliniği'nde takip edilen malign plevral ve peritoneal mezotelyoma olgularında retrospektif olarak c- Met, EGFR, PTEN, PDGFR-alfa, PI3K/AKT ve mTOR moleküllerinin incelenmesi ve bu moleküllerin klinik ve sağkalımla ilişkisinin gösterilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 2004-2015 yılları arasında, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği'ne başvuran ve malign mezotelyoma tanısı alan 53 hasta dahil edildi. Olgular demografik özellikleri, asbest maruziyeti, sigara kullanımı, tümörün yerleşim yeri, histopatolojik tipi, evresi yönünden incelendi. Plevral ve peritoneal olarak iki gruba ayrılan olgularda uygulanan cerrahi tedavi yöntemleri, radyoterapi ve kemoterapi protokolleri değerlendirildi. Olguların demografik özelliklerinin, aldıkları tedavilerin ve parafin bloklarından immünohistokimyasal olarak saptanan c-met, EGFR, PTEN, PDGFR-alfa, PI3K/AKT ve mTOR ekspresyon düzeylerinin genel sağkalım ve hastalıksız sağkalıma etkileri incelendi. Verilerin istastistiksel analizinde IBM SPSS versiyon 20.0 yazılımı kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 53 olgunun 39'u (%73,6) plevral mezotelyoma, kalan 14'ü (%26,4) ise peritoneal mezotelyoma tanısı almıştı. Plevral mezotelyoma olgularının ortanca genel sağkalımı 15 ay, peritoneal mezotelyoma olgularının ise 12 ay bulunmuş olup genel sağkalım açısından iki grup arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır (p=0,559). c-Met ve mTOR ekspresyonuna göre hastalıksız ve genel sağkalım incelendiğinde peritoneal olgularda (2+ ; 3+) olan grubun sağkalımının , (0 ; 1+) olan gruptan üstün olduğu görüldü (p0,05). Sonuç: c-Met, EGFR, PDGFR-alfa ve mTOR ekspresyonunun mezotelyoma olgularının biyopsi veya ameliyat materyallerinde incelenmesi prognozun belirlenmesi ve buna yönelik yeni tedavi modalitelerinin oluşturulmasında önemli olabilir. Bu hususta fazla sayıda hasta içeren daha geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Analysing the Clinical and Prognostic Values of c-Met, EGFR, PTEN, PDGFRalpha, PI3K/AKT and mTOR Markers in Cases with Malignant Pleural and Peritoneal Mesothelioma Objective: The aim of this study was retrospectively investigation of c-Met, EGFR, PTEN, PDGFR-alfa, PI3K/AKT and mTOR molecules and determination the relationship between clinical and survival changes in malignant pleural and peritoneal mesothelioma cases which were treated and followed up in Cukurova University Faculty Of Medicine Balcalı Hospital Oncology Clinic. Materials and Methods: 53 patients who were admitted to Cukurova University Faculty Of Medicine Balcalı Hospital Oncology Clinic between 2004-2015 and diagnosed with malignant mesothelioma were included to our study. The patients were investigated about demographic characteristics, asbestos exposure, smoking status, tumor site, histological type and stage. As pleural and peritoneal patients were randomized into two groups surgical treatment, radiotherapy and chemotherapy protocols were evaluated. Demographic characteristics of the patients , the treatments they were received and expression levels of c-Met, EGFR, PTEN, PDGFR-alpha, PI3K / AKT and mTOR which were determined by immunohistochemically were evaluated for the effect of overall survival and disease-free survival. Findings: 53 patients were included to the study . Thirty-nine (%73.6) were diagnosed as pleural mesothelioma and other 14(%26.4) were diagnosed as peritoneal mesothelioma . The median overall survival of pleural mesothelioma cases were 15 months and peritoneal mesothelioma cases has been found as 12 months ; moreover there were no significant differences between two groups in terms of overall survival (p = 0.559). The survival of (2+ ; 3+) group were superior to the (0 ; 1+) group when disease free and overall survival were demonstrated depending on c-met and mTOR expression in peritoneal cases (p0,05). Results: We thought , analysis of the clinical and prognostic values of c- Met,EGFR,PDGFR-alpha, and mTOR markers in patients with malignant pleural and peritoneal mesothelioma cases may be important on determining the prognosis and new therapy modalities. Further studies with more patients are needed on this point.