Sepsis hastalarında total parenteral nutrisyonda lipid seçiminin proinflamatuar sitokinler üzerine etkisi
Sepsis hastalarinda total parenteral nutrisyonda lipid seçiminin proinflamatuar sitokinler üzerine etkisithe effect of lipid choice in total parenteral nutrition on proinflamatory cytokine in sepsis patients
- Tez No: 435538
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN MURAT GÜNDÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Sepsis, lipid, total parenteral nutrisyon, Sepsis, lipid, total parenteral nutrition
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Yoğun Bakımda sepsis tanısı olan hastalarda MCT/LCT, LCT/ω-9 ve MCT/LCT, ω-3, ω-9 lipid içeren parenteral nutrisyon ile beslenen hastalardaki inflamatuar sitokin düzeylerinin karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya; 18 yaş üzeri, sepsis tanısı almış, total parenteral nutrisyon desteği alan toplam 30 hasta dahil edildi. Sepsis tanısı; ispatlanmış bir enfeksiyon kaynağı ile SIRS (taşikardi, takipne, ateş, lökositoz) kriterlerinin birleşimi olarak kabul edildi. Hastalar parenteral nutrisyon içeriği olarak randomizasyon ile 3 gruba ayrıldı: GRUP A: (n:10), 1g/kg MCT/LCT içeren TPN; GRUP B: (n:10), 1 g/kg LCT ve ω-9 içeren TPN; GRUP C: (n:10), 1g/kg MCT/LCT, ω-9 , ω-3 içeren TPN. Çalışmaya dahil edilen hastaların beslenmeye ilk başladıkları gün 0. gün olarak alındı. 0,3 ve 5. günlerde kan örnekleri toplanarak; TNF-α, IL-1, IL-6, ve IL-8 değerlerine bakıldı. Hastalarda gelişen yan etkiler kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 30 hastanın ortanca yaşı 52 (19-81); cinsiyet dağılımı incelendiğinde hastaların % 80‟i (24 kişi) erkektir. Hastaların ortalama vücut kitle indeksleri 25.1±3.3 kg/cm2 dir. Hastaların SOFA skor dağılımı incelendiğinde ortanca 5 (4-9) olduğu saptanmıştır. Hastaların başlangıç, üçüncü ve beşinci günlerde ölçülen IL-1, IL-6, IL-8 ve TNF-α dağılımlarının gruplara göre zamana bağlı değişimi incelenmiştir. Ancak istatistik olarak anlamlı fark elde edilememiştir (p > 0.05). Sonuç: Çalışmamızın sonucunda, total parenteral nütrisyonun bir komponenti olarak uygulanan hem MCT/LCT, hem LCT/ω9 hem de MCT/LCT- ω 9- ω 3 karşılaştırıldığında sepsiste proinflamatuar sitokin düzeyi açısından birbirlerine üstün olmadıkları, ayrıca proinflamatuar sitokinlerin artışına da yol açmadıkları gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to compare the inflamatory cytokine levels in patients who diagnosed with sepsis in critical care unit and take parenteral nutrition containing lipids MCT/LCT (long and midium chain fatty acids), LCT and omega-9 (ω-9) and mixed (MCT/LCT, ω-3, ω-9) in this study. Materials and Methods: We included in this study 30 patients who are older than 18 years old, diagnosed sepsis and took total parenteral nutrition. The diagnosis of sepsis was considered due to combination of comfirmed source of infection and SIRS criterias (tachycardia, tachypnia, fever, leucocytosis). Patients were divided into 3 randomized groups in terms of what parenteral nutrition have been taken. GROUP A : (n:10); TPN included MCT/LCT 1g/kg, GROUP B : (n:10); TPN included LCT and ω- 91 g/kg, GROUP C: (n:10); TPN included MCT/LCT, ω-9, ω-3. The first day of patients included in the study started on taking nutrition was admitted as day 0. Blood samples were drawned at the day of 0., 3. and 5; TNF-α, IL-1, IL-6 and IL-8 levels were evaluated. Adverse effects were recorded. Results: 30 patients‟ included in the study median age is 52 (19-81) and 80% of them (24 patients) are male. Patients mean body mass index is 25.1±3.3 kg/cm2 Patients‟ median SOFA score is 5 (4-9). We examined IL-1, IL-6, IL-8 and TNF-α distribution on the day of the first, third and fifth days depending on time but they were not statistically significant (p > 0.05) when we compared the study groups. Conclusion: When we compare MCT/LCT, LCT/ω-9 and MCT/LCT, ω-3, ω-9 which are given as a component of total parenteral nutrition we concluded that there was no superiority to others in terms of proinflamatory cyctocin levels in sepsis and they didn‟t increase proinflamatory cyctocins.