Diagnostik histeroskopi IVF-ICSI/ET öncesi mi, sonrası mı yapılmalıdır?
Diagnostic hysteroscopy should perform before or after IVF-ICSİ/et?
- Tez No: 435539
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM FERHAT ÜRÜNSAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Histeroskopi, intrauterin patolojiler, canlı doğum oranları, IVFICSI/ET öncesi histeroskop, IVF-ICSI/ET prior to hysteroscopy, intrauterine pathologies, live birth rate, hysteroscopy
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Çalışmada IVF-ICSI/ET yapılmış ancak başarısız olunmuş ve ilk kez IVFICSI/ET planlanmış olan iki ayrı hasta grubuna histeroskopi uygulanarak, intrauterin patolojilerin saptanması, patoloji saptanan grupta cerrahi düzeltme yapılarak, bundan sonraki IVF-ICSI/ET sürecinde canlı doğum oranlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Reproduktif Endokrinoloji ve İnfertilite Bilim Dalı Üremeye Yardımcı Tedavi Merkezi Yöntem ve Gereçler: Prospektif yapılan bu çalışmada, 2014 – 2016 yılları arasında arasında infertilite polikliniğine başvuran, rutin değerlendirme sonucunda, ilk kez IVF-ICSI/ET kararı alınan hastalara, histeroskopi ile intrauterin patolojilerin saptanarak düzeltilmesi halinde gebeliğe olası katkıları hakkında ayrıntılı bilgi verilerek onamı alınan hasta Grup I (n=65) olarak belirlendi. Aynı süreçte daha önce IVFICSI/ET uygulanmış olan ancak histeroskopi uygulanmayan hastalar kontrol grubu Grup II (n=133) olarak belirlendi. Ayrıca histeroskopi uygulanan ve normal uterin kavite saptananlar Grup Ia (n=47), intrauterin patoloji saptananlar ise Grup Ib (n=18) olarak ikiye ayrılarak kontrol grubu ile canlı doğum oranları karşılaştırıldı Bulgular: Gruplar arasında yaş, infertilite süresi, infertilite etyolojisi, bazal FSH, LH, E2 değerleri ve transfer edilen embriyo sayıları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Grup I'de intrauterin patoloji sıklığı % 28, grup II'de intrauterin patoloji sıklığı %46 olarak (endometrial polip % 51-33, servikal adhezyon % 22-29 , servikal polip % 16-15 , intrauterin adhezyon % 11-19 ve submüköz myom % 0-4) saptandı. Grup I ve Grup II'de canlı doğum oranları sırasıyla % 27 ve % 30 olarak bulundu. Her iki grup arasında, ilk histeroskopi sonrası canlı doğum açısından istatistiksel bir fark saptanmadı (p=0.47). Grup Ia ve Grup II canlı doğum oranları açısından karşılaştırıldığında her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmemiştir. (p=0.51). Grup Ib ve Grup II canlı doğum oranları açısından mukayese edilerek her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0.41). Grup Ia ve Grup Ib canlı doğumlar açısından kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0.11). Sonuçlar: IVF-ICSI/ET öncesi yapılan histeroskopi ve aynı seansta histeroskopi ile saptanan patolojilerin düzeltilmesi IVF-ICSI/ET başarısı ve canlı doğumu istatistiksel olarak anlamlı şekilde arttırmadığını belirledik.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research aims to determine the statistical efficiency of office histeroscopy, that is performed before IVF-ICSI/ET procedure, on the live birth rate and cost efficiency perspective. Specifically, the effects of detecting intrauterin pathologies and fixing them via operations on office environment are examined. Setting: Çukurova University Faculty of Medicine Gynecology and Obstetrics Department, Reproductive Endocrinology and Infertility Discipilne, Assisted Reproductive Treatments Center Methods and Materials: During the period of 2014 - 2016, the patients, that are admitted to the infertility clinic and an IVF-ICSI/ET cycles planned after routine checks, are given detailed information on the histeroscopy and its possible effects on increasing the chance of pregnancy. Among these patient are labeled as Group I (n=65) with their consent. During the same process, a control group Group II (n=133) is formed among the patients who get IVF-ICSI/ET tratment without the histeroscopy. Further, the ones that are applied histeroscopy and that are detected to have regular uterus cavity labeled as Group Ia (n=47), whereas the ones diagnosed with intrauterin patalogy formed Group Ib (n=18). This way, these groups are contrasted with the control group on the basis of their live birth rates. Results: Determining the existence of an healty uterine cavity with the aid histerscopy or detection and correction of the intracavitary pathologies prior to IVFICSI/ET not significantly improves live birth rate.