Açık teknik septorinoplasti yapılan olgularda postoperatif bantlamanın ödeme etkisi
  1. Tez No: 435546
  2. Yazar: BERKE ÖZÜCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ÖZTURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Rhinoplasty, edema, swelling, postrhinoplasty taping, postoperative taping, thick skin, supratip deformity, supratip break, tip refinement
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışma açık teknik septorinoplasti yapılan olgularda, postoperatif bantlamanın (POB) ödem ve cilt kalınlığına etkisinin değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Çalışma Dizaynı: Prospektif, kontrollü, randomize Gereç- Yöntem: Bu çalışma Temmuz 2014 – Ocak 2015 tarihleri arasında Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda burundan nefes alma zorluğu ve nazal deformite nedeniyle açık septorinoplasti uygulanan 57 olgu üzerinde yapıldı. Hastalar randomize olarak kontrol (n=20), 2-hafta POB (n=17) ve 4-hafta POB (n=20) gruplarına ayrıldı. Tüm hastalara açık teknik primer septorinoplasti uygulandı. Tüm hastaların preoperatif nazal cilt kalınlıkları lineer 7.5 MHz Ultrason (US) probu kullanılarak nasion, rhinion, supratip ve tip olmak üzere 4 ayrı bölgeden ölçüldü. Bu dört ölçümün ortalaması alınarak ortalama nazal cilt kalınlığı (ONCK) hesaplandı. ONCK ölçümüne göre hastalar en kalından en ince cilde doğru sıralandı. Her gruptaki hastalar kendi içinde ikiye ayrıldı: en yüksek ONCK değerine sahip olan ilk yarısı 'kalın ciltli', diğer yarısı ise 'ince ciltli' olarak tanımlandı. Hastaların eksternal splintleri alındıktan sonra kontrol grubuna ek bir POB uygulanmadı. 2- hafta ve 4-hafta POB gruplarında belirlenen süre boyunca 'sosyal hayatın izin verdiği maksimum sürede' POB uygulandı. Tüm hasta ların postoperatif US ölçümleri posoperatif birinci, üçüncü, beşinci haftalarda ve altınca ayda uygulandı. Bulgular: Olguların yaşları 16 ile 61 arasında değişmekte olup, ortalaması 30,0±11,7 idi. Cinsiyetlere göre dağılıma bakıldığında; olguların %57,9'u (n=24) kadın, %43,1'i (n=33) erkekti. Kontrol grubunun sonuçlarıyla karşılaştırıldığında 4-hafta POB uygulanan grubun supratip cilt kalınlığında anlamlı fark olduğu görüldü (p=0.001). ONCK değeri karşılaştırıldığında ise hem 2-hafta (p=0.021), hem de 4-hafta POB (p=0.007) uygulanan hastalarda anlamlı fark oluştuğu görüldü. Tip bölgesinde POB nin yarattığı fark anlamlıya yakın seviyedeydi (p=0.052). İnce cilti hastalarda yapılan analiz POB'nun bu hasta grubunda etkinliğinin olmadığını gösterdi. Kalın ciltli hastaların analizi ise rhinion bölgesinde (p=0.016) ve ONCK (p=0.010) karşılaştırmalarında anlamlı fark ortaya koydu. Kalın-ciltli hastalarda yapılan POB tip (p=0.058) ve supratip (p=0.065) bölgelerinde anlamlıya yakın fark ortaya koydu. Sonuç: POB nazal cildin üzerinde baskı uygulayarak üzeri örtülen kıkırdak yapıya yapışmasına yardımcı olmaktadır. Draping ve tip definisyonunun cerrahi sonuçta belirleyici olduğu kalın ciltli hasta grubunda özellikle tercih edilebilecek bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Background Following rhinoplasty, edema persists for months and numerous modalities were described to eschew this. Aim of this study was to evaluate the effect of postrhinoplasty taping (PRT) on nasal edema. Methods Fifty-seven rhinoplasty patients were assigned randomly to Control, 2-week PRT or 4-week PRT groups. Baseline nasal thickness of the patients were measured with ultrasonography on the nasion, rhinion, supratip and tip. From these four measurements, mean nasal skin thickness (MNST) was calculated. Subjects in each group were sorted, based on the baseline MNST measurement, from lowest to highest; higher half was categorized as 'thick' and lower half was categorized as 'thin' skinned. Control group was not subjected to PRT after removal of external packing. Patients in 2-week and 4- week PRT groups received additional taping during the allocated time. Measurements were carried out postoperatively at the end of first, third and fifth weeks and sixth month. Results Compared to the control group; 4-week PRT resulted in significant effect on the supratip (p=0.001). MNST comparisons with control groups revealed significant effect both with 2-week PRT (p=0.021) and 4-week PRT (p=0.007) groups. There was nearly significant effect on the tip (p=0.052). PRT had no effect on thin-skinned subjects. Comparison among thick-skinned subjects revealed significant effect for MNST (p=0.010), rhinion (p=0.016). and nearly significant effect on tip (p=0.058) and supratip (p=0.065). Conclusions PRT helps the skin to shrink-wrap the underlying framework. It can be utilized particularly in thick skinned patients in which skin draping and nasal refinement is crucial for surgical outcome.