Katarakt cerrahisinde preoperatif ön kamara parametreleri ile postoperatif refraktif sapma arasındaki ilişki
Correlation between anterior chamber parameters and postopetative refractive error after cataract surgery
  1. Tez No: 435550
  2. Yazar: BETÜL ŞAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HAKAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Fakoemülsifikasyon, Pentacam, İOL Master, refraktif sapma, Facoemulsification, Pentacam, IOL Master, refractive error
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Katarakt Cerrahisinde Preoperatif Ön Kamara Parametreleri ile Postoperatif Refraktif Sapma Arasındaki İlişki Amaç Katarakt cerrahisindeki gelişmelerle birlikte postoperatif refraksiyon çok önemli hale gelmiştir. Bu çalışmada amacımız fakoemülsifikasyon-intraoküler lens (İOL) implantasyonu cerrahisinin Pentacam ile ölçülen ön kamara açısı (ÖKA), ön kamara hacmi (ÖKH) ve ön kamara derinliğine (ÖKD) olan etkisini araştırmak, bu parametreler ve İOL Master ile ölçülen aksiyel uzunluk (AL) ile postoperatif refraktif sapma arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Hasta ve Yöntem Ocak 2012-Haziran 2014 tarihleri arasında kliniğimizde fakoemülsifikasyon-İOL implantasyonu uygulanan 231 hastanın (105 erkek, 126 kadın) verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların dosyalarından yaşları, cinsiyetleri, biyomikroskobik muayene ile tespit edilen katarakt tipleri, Pentacam-Scheimpflug ile ölçülmüş preoperatif ve postoperatif 3. ay ÖKA, ÖKH, ÖKD değerleri, İOL Master ile ölçülmüş preoperatif AL değeri, ameliyat öncesinde hedeflenen refraktif değerleri, SRK-T formülü ile hesaplanan İOL gücü ve postoperatif 3. ayda otorefraktometre ile ölçülmüş refraksiyonların sferik eşdeğeri (sferik değer +silindirik değer/2) kaydedildi. Postoperatif refraktif sapma, Mean Error (ME =postoperatif refraksiyon -hedef refraksiyon) ve Mean Absolute Error (MAE =Mean error'un mutlak değeri) olarak hesaplanıp kaydedildi. Bulgular Katarakt cerrahisi uygulanan hastaların preoperatif ÖKA 30.2 ±12.1, ÖKH 130.7 ±41.2 ve ÖKD 2.6 ±0.4 iken katarakt cerrahisi sonrası ÖKA 42.7 ±5.8, ÖKH 172.1 ±28.2 ve ÖKD 4.1 ±0.7 olarak ölçülüp istatistiki anlamlı olarak artmıştır (p:0.001). Hastaların ME ile ÖKA, ÖKD, ÖKH ve AL arasında istatistiki anlamlı korelasyon saptanmamıştır. Ayrıca MAE ile ÖKA, ÖKD, ÖKH arasında istatistiki anlamlı korelasyon saptanmamıştır. MAE ile AL arasında düşük veya önemsiz korelasyon hesaplanmıştır. Sonuç Fakoemülsifikasyon cerrahisi sonrasında ölçülen ÖKA, ÖKH, ÖKD preoperatif değerlere göre anlamlı olarak artmaktadır. Preoperatif ÖKA, ÖKH, ÖKD ve AL ile postoperatif refraktif sapma arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim Postoperative refraction after cataract surgery has become more important after development of surgical technics. This study was designed to investigate the effect of facoemulsification-Intraocular lens (IOL) implantation surgery to anterior chamber angle (ACA), anterior chamber volume (ACV) and anterior chamber depth (ACD) and to compare the anterior segment parameters such as ACA, ACV, ACD measured by Pentacam and axial length (AL) measured by İOL Master with postoperative refractive error. Patient and method Data of the patients that performed facoemulsification-IOL implantation surgery in our clinic betweet january 2012 and june 2014 was evaluated retrospectively. In this clinical study a total of 231 participants (105 male, 126 female) were recruited. Age, sex, type of the cataract (cortical, nuclear, posterior subcapsular etc.) determined by biomicroscopic examination, preoperative and postoperative third month ACA, ACV, ACD measured by Pentacam-Scheimpflug, preoperative AL measured by IOL-Master, target refraction, IOL power calculated by SRK-T formula, spheric equvalent of postoperative third month refraction measured by otorefractometry were recorded. Postoperative refractive error calculated as mean error (ME =postoperative refraction-target refraction) and mean absolute error (MAE =absolute of ME) was also recorded. Results Preoperative ACA, ACV, ACD of the patients performed facoemulsification-IOL implantation surgery were 30,2 ±12,1, 130,7 ±41,2, 2,6 ±0,4 respectively. Postoperative ACA, ACV, ACD were measured 42,7 ±5,8, 172,1 ±28,2, 4,1 ±0,7 respectively. Anterior chamber parameters were increased after facoemulsification-IOL implantation, it was statistically significant (p:0.001). Significant correlation wasn't found between ME and ACA, ACV, ACD, AL. Significant correlation wasn't also found between MAE and ACA, ACV, ACD. Only a little correlation was found between MAE and AL. 4 Conclusion Anterior chamber parameters like ACA, ACV, ACD measured after facoemulsification-IOL implantation surgery are increased significantly according to the parameters measured preoperatively. There is no significant correlation between preoperative ACA, ACV, ACD, AL and postoperative refractive error.