GA geninin diyabetik kardiyak hipertrofi ve VEGFR2 aktivasyonu üzerine olan etki̇si̇
Effect of GA gene on di̇abeti̇c cardi̇ac hypertrophy and acti̇vati̇on of VEGFR2
- Tez No: 435563
- Danışmanlar: PROF. DR. FATOŞ BELGİN YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Kardiyoloji, Anatomy, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: VEGF, VEGFR2, VEGFR2 fosforilasyonu, diabetes mellitus, VEGF, VEGFR2, phosphorylation of VEGFR2, diabetes mellitus
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
G alfa11geninden yoksun farelerde kalp hipertrofisinin geliştiği bilinmesine karşın vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) ve bunun reseptörlerinden biri olan VEGFR2'nin kalp hipertrofisinde ve koroner anjiogenezindeki rolü açıklığa kavuşmamıştır. G alfa11geninin, VEGFR2'nin fosforilasyonunudaki rolünü çalışmak amacıyla G alfa11 geninden yoksun (Galfa11 knockout) ve normal (wildtype) farelerde tip 1 diyabet yaratılmıştır. VEGFR2'nin total ve fosforile formlarınınekspresyonu kantitatif immunohistokimya yöntemi ile koroner damar ve miyokardiyal kas liflerinde araştırılmıştır. Diyabetin etkisiyle VEGFR2'nin total ve fosforile formlarının ekspresyonunda, istatistiksel olarak anlamlı bir azalma oluştuğu tespit edildi. Aynı etki hem kas liflerinde hem de koroner damarlarda gözlemlendi. G alfa11geninden yoksun nondiyabetik ve diyabetik deneklerde p-VEGFR2 boyanma yoğunluğu normal tip nonbiyabetik ve diyabetik deneklere oranla daha az olduğu tespit edildi. Bu bulgular G alfa11 geninin VEGFR2'nin fosforilasyonunda gerekli olduğunu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is known that G alfa11 knockout mice develop ventricular heart hypertrophy. But the role of vascular endothelial growth factor (VEGF) and activation of its receptor VEGFR2 in heart hypertrophy and in coronary angiogenesis remains to be clarified. To study the role of G alfa11 regulating phosphorylation of VEGFR2 in coronary blood vessels and in myocardial fibers of the diabetic animals, we induced diabetes mellitus (type 1) in wildtype and G alfa11 knockout mice. Expression of total VEGFR2 and localization of activated form of VEGFR2 were examined in coronary blood vessels and myocardial fibers by using quantitative immunohistochemistry. We detected a statisticaly significant decrease in expression total phosphorylated forms of VEGFR2. Same effect were found in myocardial fibers and coronary vessels. The staining intensities for p-VEGFR2 in G-protein G alfa11 Knockout Nondiabetic and G-protein G alfa11 Knockout Diabetic animals were weakly found than those of Wild-Type Nondiabetic and Wild-Type Diabetic animals. No difference was found in staining intensities of p-VEGFR2 in myocardial fibers between Wild-Type Nondiabetic and Wild-Type Diabetic animals. This finding indicates that G alfa11 is essential for the phosphorylation of VEGFR2 in myocardial fibers.