Psikiyatri klinik hemşirelerinin fiziksel tespit kullanımına ilişkin bilgi, tutum ve uygulamalarının belirlenmesi
Identification of psychiatric clinic nurses' knowledge, attitudes and practices regarding the USE of physical restraint
- Tez No: 435566
- Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE BULDUKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: psikiyatri hemşireliği, psikiyatri kliniği, yatan hasta, fiziksel tespit uygulaması, phychiatric nursing, psychiatric setting, inpatient, physical restraint practice
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu araştırma, psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelerin fiziksel tespit kullanımına ilişkin bilgi, tutum ve uygulamalarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı tipte olan bu araştırma, Türkiye'de yedi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde Mayıs-Ekim 2015 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmada örnekleme yöntemine gidilmeyerek tüm evrene ulaşılmaya çalışılmış ve araştırma 304 hemşire (%62.8) ile tamamlanmıştır. Veriler,“Bilgi Formu”ve“Hemşirelerin Fiziksel Tespite İlişkin Bilgi Düzeyi, Tutum ve Uygulamaları Ölçeği”ile yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak toplanmış ve SPSS programında yüzdelik, ortalama, T Testi, Ki-Kare, Nonparametrik testler ve Kolmogorov-Smirnov normallik testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan hemşirelerin yaş ortalamasının 34.73±7.48 olduğu, %70.1'inin kadın, %74.3'ünün evli, %54.9'unun lisans mezunu olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin fiziksel tespite bağlı olarak ortaya çıkan komplikasyonlar hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları ve hemşirelerin çoğunluğunun (%65.8) fiziksel tespite alternatif yöntemleri kullanmadıkları saptanmıştır. Hemşirelerin fiziksel tespit kullanımına ilişkin bilgi, tutum ve uygulama puan ortalamaları sırasıyla 7.75±1.27, 27.29±4.12 ve 38.58±2.61 olarak bulunmuştur. Fiziksel tespit uygulamayanların (p=0.031) bilgi puan ortalaması anlamlı olarak diğerlerinden daha yüksek bulunmuştur. Yaşları 20-35 arasında (p=0.044), bekar (p=0.026) ve fiziksel tespit uygulamayanların (p=0.034) tutum puanları istatistiksel olarak daha yüksek bulunmuştur. Kadın hemşirelerin (p=0.005) ve 10 yıl ve üzerinde psikiyatri kliniğinde çalışma deneyimi olanların (p=0.03) uygulama puan ortalaması anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulunmuştur. Sonuç ve Öneriler: Hemşirelerin fiziksel tespit kullanımına ilişkin bilgi düzeylerinin iyi, tutumlarının olumsuz ve uygulamalarının mükemmele yakın olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar ışığında, hemşirelere fiziksel tespit ile ilgili bilgi, tutum ve uygulamalarını ilerletecek, kapsamlı ve uygulamalı eğitim programlarının düzenlenmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was carried out to identify nurses' knowledge, attitudes and practices regarding the use of physical restraint in psychiatric settings. Method: This decriptive study was conducted in seven Psychiatric Hospitals between May and October 2015 in Turkey. In the study, it was tried to reach whole population without any sampling, and completed with 304 nurses (%62.8). Data were collected with“Level of Knowledge Attitudes and Practices of Staff Regarding Physical Restraints Questionaire”and“Questionaire Form”and assessed by SPSS program using percentage, mean, T Test, Chi-Square, Nonparametric tests and Kolmogorov-Smirnov normality test. Results: The mean age of nurses was 34.73±7.4 years, 70.1% were female, 74.3% were married and 54.9% were bachelor's degree. It was determined that knowledge of the nurses about the complications of using physical restraint was lacking and majority of nurses (%65.8) did not use alternative methods to physical restraints. Nurses' mean knowledge score, atttitudes score and practice score regarding the use of physical restraints were determined respectively 7.75±1.27, 27.29±4.12 and 38.58±2.61. The mean knowledge score of nurses who did not use physical restraints (p=0.031) had higher scores statisticly than others. The mean attitudes score of nurses whose age was between 20-35 (p=0.044), who was bachelor (p=0.026), and who did not use physical restraints (p=0.034) had higher scores statisticly than others. The mean practice score of women (p=0.005) and nurses who had over 10 years clinical experices (p=0.03) had higher scores statisticly than others. Conclusion: : It was identified nurses' knowledge levels regarding physical restraints were good, attitudes were negative and practices was about excellent. It was suggested to hold comprehensive and practical training programs promoting nurses' knowledge, attitudes and practices towards physical restraints for nurses because of these conclusions.