Yönetici hemşirelerde 'hemşirelik imajı' ölçeğinin geçerlik ve güvenirliği
Validity and reliability of the nursing image scale among the nurse manegers
  1. Tez No: 435580
  2. Yazar: HANDAN KARTAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ KANTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: hemşire, hemşirelik imajı, geçerlik, güvenirlik, ölçek uyarlama, nurse, nursing image, validity, reliability, scale adaptation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç:Bu çalışmada yönetici hemşirelerde Tzeng'in Hemşirelik İmajı Ölçeği'nin geçerlik ve güvenirlik çalışmasının yapılması amaçlanmıştır. Yöntem:Araştırma Antalya ilinde hizmet veren dokuz hastanede çalışan 194 yönetici hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Kurum izni alınan, çalışmaya katılmaya gönüllü, raporlu ve izinli olmayan tüm yönetici hemşireler örneklem kapsamına alınmıştır. Bu nedenle herhangi bir örneklem yöntemi kullanılmamıştır. Veri toplama aracı olarak, Kişisel Bilgi Formu ve Hemşirelik İmajı Ölçeği kullanılmıştır. Kişisel bilgi formu 22 sorudan ve hemşirelik imajı ölçeği 17 sorudan oluşmaktadır. Araştırma verileri, ''SPSS 20.0'' istatistik paket programı yardımıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde sayı, yüzde, aritmetik ortalama, Kendall W analizi, korelasyon analizi, faktör analizi, Cronbach alpha katsayısı, bağımlı gruplarda t testi analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Ölçeğin Türkçeye uyarlamasında çeviri geri çeviri yöntemi kullanılmıştır. Uzman görüşlerinin uyumluluk düzeyi Kendall W ile değerlendirilmiş ve uzman görüşleri arasında istatistiksel bir fark olmadığı görülmüştür (Kendall W= ,200, Sd=18, p=,456). Faktör analizi sonucunda ölçeğin 4 faktör altında toplandığı, KMO değerinin ,849 ve Barlett's χ2 değerinin 1327,248 (p=,000) olduğu bulunmuştur. Tüm ölçeğin Cronbach alfa güvenirlik katsayısı ,742 ve ölçek alt boyutları için Merhametli olma boyutu ,669, Romantik olma boyutu ,841, Kariyer odaklı olma boyutu ,893 ve Sadık olma boyutu ,761 olduğu belirlenmiştir. Madde-toplam puan korelasyon katsayıları 0,36-0,95 arasında değiştiği ve anlamlı olduğu bulunmuştur. Test-tekrar test t değeri -1,319 ve p=,194 olup ölçeğin zamana göre değişmez olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Hemşirelik imajı ölçeğinin Türk yönetici hemşirelerde uygulanabilmesi için yeterli geçerlik ve güvenirliğe sahip olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study is to perform the validity and reliability of Tzeng's nursing image scale among the nurse managers. Method: The research has been performed on 194 nurse managers who are employed in nine hospitals offering service in Antalya province. All the nurse managerswhose institutional consents are granted, who are willing to attend to the study and who are not on leave with or without report have been taken under the scope of the sampling. Thereforeno specific sampling method is used. As a data gathering tool, personal information form and nursing image scale are used. Personal information form consists of 22 questions and nursing image scale consists of 17 questions. Research data are analysed by the assistance of the“SPSS 20.0”statistics package program. In analysis of data; number, percentage, arithmetic average, Kendall's W analysis, correlation analysis, factor analysis, Cronbach alpha coefficient, and t test analysis in dependent groups are used. Results: In adaptation of the scale to Turkish language; translation and back translation method is used. Level of coherence of the expert views evaluated by Kendall's W and didn't find statistically significant difference between expert opinion(Kendall's W= ,200, Sd=18, p=,456). Upon factor analysis, it is detected that the scale gathers under 4 factors, KMO value is ,849 and Barlett's χ2 value is 1327,248 (p=,000). It is detected that Cronbach alpha reliability coefficient of the whole sample is ,742and Angel of Mercy Dimension for sub aspects of the scale is ,669, Romantic Aspect is ,841, CareeristAspect is ,893 and ObedientAspect is ,761. It is observed that the item – total point correlation coefficients vary between ,36-,95 and are significant. It is detected that test – retest t value is -1,319 and p=,194, and the scale is constant against time. Conclusion: It is detected that the nursing image scale has sufficient validity and reliability to be used for Turkish executive nurses.