Skleral fiksasyonlu lens implantasyonu yapılan olgularda retina ve koroid kalınlığının incelenmesi
Investigation of retinal and choroidal thickness in cases with scleral fixated lens implantation
- Tez No: 435621
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN AKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: koroid kalınlığı, optik koherens tomografi, santral maküla kalınlığı, skleral fiksasyonlu lens implantasyonu, central macular thickness, choroidal thickness, optic coherence tomography, scleral fixation lens implantation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Skleral fiksasyonlu lens implantasyonu yapılan olgularda retina ve koroid kalınlığının EDI-OKT yöntemi ile değerlendirilmesi ve komplikasyonsuz katarakt cerrahisi geçiren olgular ve normal bireyler ile karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya kliniğimizde Mart 2012 – Ekim 2015 tarihleri arasında skleral fiksasyonlu lens implantasyonu uygulanan 30 olgunun 30 gözü, komplikasyonsuz katarakt cerrahisi geçirmiş 30 psödofakik olgunun 30 gözü ve kontrol grubu olarak rutin göz muayenesi için kliniğe başvuruda bulunmuş, 18 yaş üzerindeki 30 olgunun 30 gözü dahil edildi. Dosya bilgileri ve OKT görüntüleri retrospektif olarak incelendi. Görme keskinliği, sferik ekivalan, göz içi basıncı, santral maküla kalınlığı (SMK) ve aksiyel uzunluk değerleri kaydedildi. EDI modu kullanılarak alınan görüntü üzerinde belirlenen noktalardan (subfoveal, nazal ve temporal) koroidal kalınlık ölçümleri yapıldı. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi SPSS 22.0 programına aktarılarak tamamlandı ve P0,05). Skleral fiksasyon grubundaki olguların görme keskinliği psödofak ve fakik olguların görme keskinliğine göre anlamlı derecede daha düşüktü (p0,05). Psödofak olguların aksiyel uzunluk ortancası skleral fiksasyon grubundaki olgulara ve fakik olgulara göre anlamlı derecede daha düşüktü (p0,05). Her üç grupta da cinsiyetler arasında SFKK farklılığı yoktu. Skleral fiksasyon grubu ve Fakik gruptaki olgularda aksiyel uzunluk ile koroid kalınlığı arasında bütün lokalizasyonlarda istatistiksel olarak anlamlı negatif bir korelasyon vardı (p0,05). Sonuç: SD-OKT cihazı ile EDI tekniği kullanılarak koroid kalınlığının kantitatif ölçümü mümkündür. Yaş ve aksiyel uzunluk koroid kalınlığı üzerine etkisi olan faktörlerdir. Skleral fiksasyonlu lens implantasyonu yapılan gözler ile komplikasyonsuz katarakt cerrahisi geçirmiş psödofak gözler ve fakik gözler arasında subfoveal koroid kalınlığı bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Konuyla ilgili daha net bilgi sahibi olabilmek için geniş tabanlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the retinal and choroidal thickness in scleral fixated lens implantation cases with EDI-OCT method and to compare them with uncomplicated cataract surgery patients and normal healthy individuals. Materials and Methods: 30 eyes of 30 cases implanted with scleral fixated intraocular lens in our clinic between March 2012 - October 2015, 30 pseudophakic eyes of 30 patients with uncomplicated phaco-cataract surgery, and 30 eyes of 30 normal cases older than 18 years of age applied to our ophthlamology clinic for routine investigation as control group were included in this study. The patient records and OCT images were analyzed retrospectively. Visual acuity, spherical equivalent, intraocular pressure, central macular thickness (CMT) and axial length measurement were recorded. The thickness of specified choroidal points (subfoveal, nasal and temporal) was determined using EDI mode. The statistical analysis was done with SPSS 22.0 program and p 0.05). Visual acuity of patients with scleral fixation was significantly lower than phakic and pseudophakic patients (p 0.05). Median axial length in patients with pseudophakic was significantly lower than in patients with scleral fixation and healthy phakic persons (p 0.05). There was no statistically significant difference between sex groups in terms of SFCT (p> 0.05). There was a significant negative correlation in all locations for choroidal thickness and axial length in scleral fixation group and phakic group (p 0.05). Conclusions: By SD-OCT device using EDI technique, the quantitative choroidal thickness measurement is possible. Both axial length and age have effect on choroidal thickness. There was not any significant difference between scleral fixated lens implantation group, uncomplicated phaco-cataract surgery group and normal phakic group in terms of subfoveal choroidal thickness. There is a need for more broad-based studies to have more information about this subject.