İskenderun'da bir Devlet Hastanesinin genel cerrahi kliniğinde periferik intravenöz kateter uygulanan hastalarda flebit gelişme durumu ve etkileyen durumların belirlenmesi
Determination of the development of phelebitis and affecting situations in patients with peripheral intravenous catheter in a public Hospital's general surgery unit
  1. Tez No: 435636
  2. Yazar: MEHMET ATAKAN BAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA YAVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Periferik İntravenöz Kateter, Flebit, Hemşirelik, Peripheral Intravenous Catheter, Phlebitis, Nursing
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırma, periferik intravenöz kateter uygulanan hastalarda flebit gelişme durumunu ve etkileyen durumların belirlenmesi amacıyla yapılmış, kesitsel tipte bir çalışmadır. Araştırma, İskenderun Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde 1 Şubat-31 Mayıs 2016 tarihleri arasında yapıldı. Veriler, Hasta Tanımlama Formu ve Periferik Venöz Kateter ve Tedaviye Yönelik Bilgi Formu kullanılarak toplandı. Flebit ve derecesini tanımlamak amacıyla Görsel Flebit Tanılama Ölçeği kullanıldı. Veri toplama formları hastaların birinci (intravenöz kateter uygulandıktan en az 24 saat sonra), üçüncü ve beşinci yatış günlerinde araştırmacı tarafından dolduruldu. Araştırmanın örneklemini; cerrahi servisinde yatan, en az 24 saattir periferik intravenöz kateter takılan ve örneklem ölçütlerini sağlayan 80 gönüllü hasta oluşturdu. Flebit gelişme hızı %43,75 olarak saptandı. Gelişen flebitlerin çoğu ikinci derece idi ve %22.50'si üçüncü gün gelişti. Çoklu Lojistik Regresyon Analizi sonuçlarına göre erkek cinsiyette olmanın flebit oranının artmasında en etkili faktör olduğu saptandı (OR: 1.21, CI: 0.68-1.49) (p0.05). Sonuç olarak hastaların yarısına yakınında flebit gelişti. Hemşirelerin, flebit için risk oluşturan etmenleri bilmeleri, hastalarını bu yönden daha yakından izlemeleri önerildi.
Özet (Çeviri)
This cross sectional study was conducted to determine the development of phlebitis and affecting situations in patients inserted peripheral intravenous catheter (PIC). The research was held in İskenderun Public Hospital's General Surgery Unit between 1 February and 31 May 2016. The research data was obtained using The Patient Identification Form, Phlebitis and Treatment Identification and Knowledge Form. Visual Infusion Phlebitis Score was used for identifying and grading phlebitis. Data forms were filled by the researcher in first (first 24 hours after the initiation of the PIC), third and fifth treatment days. The sample of the research consisted of 80 volunteer patients who were treated in general surgery unit with peripheral intravenous catheter at least 24 hours, and met the sample criteria. Phlebitis rate was 43.75% overall during the research period. Most of the phlebitis developed was 2nd degree and 22.50% of the phlebitis was developed on the 3rd day. According to the Multiple Regression Analysis results, gender was the most effective factor for developing phlebitis (OR: 1.21, CI: 0.68-1.49) (p0.05). In conclusion, nearly half of the patients developed phlebitis. It is suggested that nurses should know the risks for phlebitis and monitor their patients closer.