Sosyal medya reklamlarının orta öğretim öğrencilerinin satın alma kararı üzerindeki etkileri: İskenderun ilçe sınırları içinde bir araştırma
Impacts of social media advertising on primary education students' buying behavior: A study within Iskenderun county
- Tez No: 807121
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Satın alma tarzları, sosyal medya reklamlarına yönelik tutum, davranış ve satın alma niyeti, Tüketici Karar Verme Tarzları Ölçeği, Reklama Yönelik Tutum ölçeği, Satın Alma Niyeti ölçeği, Davranış ölçeği, Purchasing styles, attitudes towards social media advertisements, behavior and purchase intention, Consumer Decision-Making Styles Scale, Attitude Towards Advertising scale, Purchase Intention Scale, Behavior Scale
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada belirli yaştaki çocuklar üzerinde en etkili iletişim aracı olarak kabul edilen sosyal medyanın, özellikle ortaokula giden çocukların, sosyal medya reklamlarının tüketici davranışlarına etkisi incelenmeye çalışılmaktadır. Firmaların ürün satabilmek amacıyla sosyal medyaya verdiği reklamların ve tanıtımların çocuklara görünürlüğü, bunların çocukların satın alma davranışlarını nasıl etkilediği esas konu olarak araştırılmaktadır. Araştırmayı temellendirmek ve derinleştirmek için yerli ve yabancı birçok kaynak taranmış; ilgili makaleler, dergiler, web siteleri ve yazılı basında çıkan haberler bu kaynakların temelini oluşturmaktadır. Buradan çıkacak geçmiş verileri desteklemek için ise oluşturulan anket, veri toplama amacı görmektedir. Bu anket, tüketici tarzı envanteri sosyal medyaya yönelik tutum, davranış ve satın alma niyeti anketi ve demografik bilgileri içermektedir. Araştırmanın evreni Hatay ili, İskenderun ilçesinde bulunan iki ortaokul öğrencileridir. Söz konusu okullardan biri devlet diğeri özel olmak üzere iki ortaokuldur. Buradaki toplam 300 öğrenci ile görüşme yapılmış, ancak bazıları öğrencilerin hastalık sebebiyle okula gelememesi ve bir kısmının da anket sorularına vermiş olduğu yanıtların tam olmaması nedeniyle, 300 soru formunun sadece 180'i tamamıyla yeterli cevaplandırılmıştır ve değerlemeye alınabilmiştir. Çalışmanın sonucunda ulaşılan veriler SPSS 20.0 paket programıyla analize tabi tutulmuştur. Veri analizinde“frekans dağılımları, ortalama, varyans dağılımı, standart sapma vb.”farklı tanımlayıcı istatistiklerin yanında güvenirlik analizleri de gerçekleştirilmiştir. Bunun yanı sıra Mann Whitney U ve Kruskal Wallis-H istatistik testleri de kullanılmıştır. Araştırmada ülkemizde sıkça kullanıldığı görülen, Tüketici Karar Verme Tarzları Ölçeği (Sproles ve Kendall, 1986), Reklama Yönelik Tutum Ölçeği (Pollay ve Mittal, 1993; Wang ve Sun, 2010; Mir, 2012), Satın Alma Niyeti Ölçeği (Mikalef, Giannakos ve Pateli, 2013) ve Davranış Ölçeği (Wolin, Korgaonkar ve Lund, 2002)'den yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular ortaokul öğrencilerinin tüketici tarzları envanterinin tutum, davranış, satın alma niyetine bağlı olarak cinsiyet, günlük harçlık, internette zaman geçirme süresi, günlük sosyal ağ sayfalarını ziyaret etme sıklığı, sosyal ağ sitelerinde vakit geçirme süresi, en sık girilen sosyal ağ sayfaları vb. değişkenler arasındaki farklılıklar üzerinde durulmuştur. Ulaşılan bulgular incelendiği zaman, dikkati çeken en önemli konular: satın alma kararı tarzının cinsiyet değişkeni çerçevesinde istatistiksel bakımdan manidar bir farklılık bulunmaktadır. Ayrıca, tüketici satın alma tarzları da günlük harçlık miktarı değişkeni çerçevesinde istatistiksel bakımdan manidar bir farklılık ortaya koymamaktadır. Bundan dolayı, gruplar arasında farklılıkların nerede meydana geldiğini anlamak amacıyla Post Hoc Testi uygulanmıştır. Diğer bulgularda ise sosyal medya reklamlarına yönelik tutum, davranış ve satın alma niyetlerinin cinsiyet, günlük harçlık miktarı değişkenleri çerçevesinde manidar farklılığa sahip olmadığı neticesine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of social media, which is the most effective communication tool for children, especially children who go to secondary school, on consumer behavior of social media advertisements is examined. The main subject is the visibility of advertisements and promotions placed on social media by companies to sell products to children, and how these affect children's purchasing behavior. This topic has been the core of the research. To base and deepen the research, many domestic and foreign sources have been scanned. Articles, magazines, websites, and news form the basis of these resources. In order to support the historical data to be obtained from here, the questionnaire created sees the purpose of data collection. This survey includes a consumer-style inventory, a social media attitude, behavior and purchase intention survey, and demographic information. The universe of the research includes students who go to secondary school in the Iskenderun district of Hatay province. A total of 300 students were aimed to be interviewed in two secondary schools, one of which is a state and a private school. However, since some of them could not come to school due to illness and some of them did not provide sufficient answers to the questions, 180 of the 300 questionnaires were completely answered and evaluated. The data obtained from the study were analyzed through SPSS 20.0 package program. In the analysis of data, various descriptive statistics such as frequency distributions, mean, variance distribution, standard deviation, as well as reliability analyzes were performed. In addition, Mann Whitney U and Kruskal Wallis-H statistical tests were also applied. Consumer Decision Making Styles Scale (Sproles & Kendall, 1986), Attitude towards Advertising Scale (Pollay & Mittal, 1993; Wang & Sun, 2010; Mir, 2012), Purchasing Intent Pateli, 2013) and Behavior Scale (Wolin, Korgaonkar, & Lund, 2002). The findings about the students' buying styles seem to vary depending on the attitude, behavior, purchase intention, gender, daily allowance, time spent on the internet, frequency of daily visits to social networking sites, time spent on social networking sites, and most frequently visited social networking sites. based on differences. When the findings have been examined, the most striking points were: There is a statistically significant difference according to the purchasing decision style and the gender variables. However, it has been determined that consumer purchasing styles do not show a statistically significant difference according to the daily allowance variables. Therefore, a Post Hoc Test was applied to find out where the differences occurred between the groups. In other findings, it was concluded that attitudes, behaviors, and purchase intentions towards social media advertisements did not differ significantly according to gender and daily allowance variables.