Deneysel miyokard infarktüsü oluşturulmuş ratlarda visfatinin kardiyak belirteçlerle ilişkisi
The relationship between visfatin and cardiac markers on induced myocardial infarction in rats
  1. Tez No: 435712
  2. Yazar: MEHMET ERTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İCLAL GEYİKLİ ÇİMENCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Miyokard infarktüsü, visfatin, kardiyak belirteç, Myocardial infarction, visfatin, cardiac markers
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Miyokard infarktüsü (MI), dünya çapında mortalitenin en önemli nedenlerinden biridir. Yeni tanımlanan bir adipokin olan visfatinin obezite ve metabolik sendromda kandaki düzeylerinin yükseldiği gösterilmiştir. Ayrıca visfatinin aterosklerotik endotelyal disfonksiyonda arttığı bilinmektedir. Çalışmamızda visfatin düzeylerinin deneysel MI modellerindeki değişimlerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamızda her grupta 6 rat olmak üzere 4 deney grubu oluşturuldu. Kontrol dışındaki gruplara 200 mg/kg isoproterenol (ISO) uygulanarak MI oluşturuldu. I. ve II. gruptaki ratlar 6.saatte, III. gruptaki ratlar 24.saatte, IV. gruptaki ratlar 7.günde dekapite edildi. Her gruptan alınan kalp dokularından immunohistokimyasal olarak visfatin bakıldı. Serum örneklerinden visfatin ve kardiyak belirteç düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Serum visfatin seviyelerinin 6.ve 24.saatte giderek arttığını bulduk. 7.günde ise kontrol seviyelerine indi. Bu değişimler troponin T düzeyleriyle pozitif korelasyon içerisindeydi. Bu bulgular kalp dokusunda visfatinin immunohistokimyasal olarak gösterilmesiyle desteklendi. Tartışma: Visfatinin troponinler gibi MI da hem kalp dokusunda hem de dolaşımda artması MI tanısında faydalı olabileceğini ve kalp iskemisinin bir belirteçi olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Background: Myocardial infarction (MI) is one of the most important reason of mortality into worldwide. Visfatin is a novel adipokine which was reported increased in metabolic syndrome and obesity. Moreover, it is known that visfatin increases in aterosclerotic endotelial dysfunction. In our study we want to demonstrate how visfatin changes in isoproterenol (ISO) induced MI. Methods: Rats were allocated into 4 groups in which each group includes 6 rats in this study. 200 mg/kg ISO was administered into rats except control group to induce MI. I. and II. group rats in 6th hour, III. group rats in 24th hour and IV. group rats in 7th day were decapitated. Visfatin was searched in cardiac tissues of all groups by immunohistochemistry stainning. Visfatin and cardiac markers' levels were measured in serum samples. Results: Serum visfatin levels gradually increased in 6th and 24th hour in MI rats compared to controls. In 7th day visfatin levels decreased to control levels. These changes correlate with serum troponin T levels. These findings are supported by immunohistochemistry stainning of visfatin in cardiac tissues. Discussion: It has been shown that visfatin could be useful in diagnosing MI and may be a biomarker for cardiac ischemia because of increasing in systemic circulation and cardiac tissues in MI like troponins.