Acil serviste yazılan reçetelerin analizi–retrospektif 2 yıllık çalışma
Analysis of written prescriptions in emer gency service-retrospective 2-years study
- Tez No: 435713
- Danışmanlar: PROF. DR. CUMA YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Akıllı İlaç Kullanımı, Reçete Yazımı, Triaj, ICD10
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; acil servise başvuran hastalara reçete edilen ilaçların analizini yapmaktır. Gereç Ve Yöntem: 01.06.2013-01.06.2015 tarihleri arasındaki iki yıllık süre içinde Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Acil Servisine başvuran ve reçete yazılan hastaların yaş, cinsiyet, ICD tanı kodları, geliş zamanları ve yazılan ilaçlar incelendi. İstatistiksel analiz için SPSS 22.0 paket programı kullanıldı. Bulgular: 01.06.2013-01.06.2015 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Acil Servisine başvuran hasta sayısı 358.437'dir. Bunun 189.437'si erkek, 169.336'sı kadın hastadır. Bunlardan 40.875 hasta herhangi bir servise yatış verilmiştir. 1010 hasta eks olmuştur. 39.867 hasta ise ya başka kuruma sevk edilmiş ya da reçete yazılmadan taburcu olmuştur. 276.685 hastaya reçete yazılmıştır. Reçete yazılan 140.573 hasta (%50,8) erkek, 136.112 hasta ise (%49,2) kadındır. Yaş sınıflamasına baktığımızda en çok başvuru 16-35 yaş aralığında olup 151.994 (%54,9) hastadır. ICD-10 tanı kodlama sistemine göre en çok başvurunun J tanı koduyla solunum sistemi hastalıkları olduğu görülmüştür. En çok başvuru yapılan günlere bakıldığında hafta sonu ve hafta içi günler arasında anlamlı bir fark görülmemiştir. Cuma, Cumartesi, Pazar günleri kadın hasta başvurularının daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Saatlere göre başvuru sıklığı incelendiğinde en çok başvurunun 20.00-21.00 saatleri arasında, en az başvurunun ise 03.00-06.00 saatleri arasında olduğu görülmektedir. Yazılan ilaçlar incelendiğinde toplam 310.404 kutu ilaç yazıldığı ve bunun 97.682 (%31,6) kutusunun antibiyotik olduğu tespit edilmiştir. Antibiyotikleri 84.667 (%27,6) kutu ile ağrı kesici ilaçlar takip etmektedir. Sonuç: Acil servisler her türlü hastanın 24 saat direk başvurabildiği sağlık tesisleridir. Sevk zincirinin olmadığı ülkemizde birçok hasta acil olmayan sağlık problemlerini de acil servislerde çözmeyi tercih etmektedir. Bu nedenle acil servisten en çok reçete edilen ilaçlar antibiyotik ve analjezik grubu ilaçlar olmuştur. En çok başvurunun diğer sağlık tesislerinin kapalı olduğu mesai saatleri dışında olması da bunun en önemli göstergesidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to analyse the medication prescribed to patients who admitted to the emergency service. Method and Materials: Ages, genders, ICD diagnosis codes, admission times and prescribed medications of patients who admitted to Gaziantep University Şahinbey Research and Application Hospital Emergency Service for 2 years between 01.06.2013 and 01.06.2015. SPSS 22.0 package program was used for statistical analysis. Results: The number of patients who admitted to Gaziantep University Şahinbey Research and Application Hospital Emergency Service between 01.06.2013 and 01.06.2015 is 358.437. 189.437 of these patients were male and 169.336 were female. 40.875 of these patients were referred to different departments for hospitalisation. 1010 of these patients died. 39.867 patients were referred to other institutions or discharged without prescription. 276.685 patients were prescribed. 140.573 (%50,8) of these prescribed patients were male and 136.112 (%49,2) were female. When we analyse the age class distribution, we observed that most of the admissions were between the range of 16-35 ages and number of these patients were 151.994. We found that most of the admissions were because of respiratory system diseases and they were coded as“J”according to ICD-10. Looking to the days when most admissions were made, there was no significant difference between weekdays and weekend. We found that female patients who admitted on Friday, Saturday and Sunday were more than male patients who admitted on these same days. We observed that the time range when most admissions were made was between 20.00-21.00 and least admissions were made was between 03.00-06.00 according to day time period distribution. It has been found out that 310.404 boxes of medication were prescribed and 97.682 (%31,6) of them were antibiotics. The next most frequent prescribed medication was painkillers with the number of 84.667 (%27,6). Conclusion: Emergency services are the facilities that every type of patient can admit 24 hours a day. Lots of patients choose to find a solution to their problems thorough emergency service as there isn't a referral system in our country. That is the reason that most of the medication prescribed thorough emergency service are antibiotics and painkillers. The most important indicator of this is the finding that most of the admissions were made during the hours when other health facilities were out of working hours.