Duchenne musküler distrofi'li hastalarda gövde kontrolünün üst ekstremite fonksiyonlarına etkisi
Effects of trunk control on upper extremity functions in patients with duchenne muscular dystrophy
- Tez No: 435808
- Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR AYŞE KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Duchenne Musküler Distrofi, gövde, üst ekstremite, fonksiyon, performans, Duchenne Muscular Dystrophy, Trunk, Upper extremity, Function, Performance
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmanın amacı; Duchenne Musküler Distrofi'li (DMD) hastalarda gövde kontrolünün üst ekstremite fonksiyonlarına etkisini araştırmaktı. Çalışmaya 5-18 yaş arasında 56 çocuk dahil edildi. Grup I'de Gövde Kontrol Ölçüm Skalası (GKÖS)'ndan 0-29 arasında puan alan 25 çocuk, Grup II'de 30-58 arasında puan alan 31 çocuk yer aldı. Çocukların demografik bilgileri kaydedildi, gövde kontrolü GKÖS ile; üst ekstremite fonksiyonları Üst Ekstremite Performans Ölçütü (PUL), Elle İlgili Yetenek Ölçeği-Çocuk (ABİLHAND-Kids), Üst Ekstremite Hız ve Beceri Testinin iki alt parametresi ile ve üst ekstremite fonksiyonel seviyesi ise Brooke Üst Ekstremite Fonksiyonel Sınıflaması (BÜEFS) ile belirlendi. Gövde ve üst ekstremite kas kuvveti manuel kas testi ile, kavrama kuvveti Jamar El Dinamometresi ile, yaşam kalitesi PedsQL-Nöromusküler Modül ile değerlendirildi. Grup II'deki çocukların üst ekstremite fonksiyonel seviyesinin, performansının ve elle ilgili yeteneklerinin, gövde ve üst ekstremite kas kuvvetinin (p0,05). Bu çalışmada DMD'de gövde kontrolünün üst ekstremite fonksiyonlarının yanı sıra hasta ve bakım verenlerin yaşam kalitesini etkilediği sonucuna varıldı. Bu sonuçlar DMD'de erken dönemden itibaren günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlığın korunması/artırılması için planlanacak fizyoterapi programlarında gövde kontrolünün ele alınması gerekliliğini ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of trunk control on upper extremity functions in patients with Duchenne Muscular Dystrophy (DMD). Fifty-six children whose ages were between 5-18 years were included in the study. Twenty-five children scoring 0-29 points from Trunk Control Measurement Scale (TCMS) were involved into Group I and 31 children scoring 30-58 points into Group II. Demographic characteristics of children were recorded; trunk control was assessed with TCMS, upper extremity functions with The Performance of Upper Limb (PUL), ABILHAND-Kids and the two sub-parameter of Upper Extremity Speed and Dexterity Test, the functional level of the upper extremity with Brooke Upper Extremity Functional Classification Scale (BUEFCS). Muscle strength of upper extremity and trunk were assessed by manual muscle testing; hand grip strength with Jamar Hand Dynamometer and quality of life with Pediatric Quality of Life Inventory-Neuromuscular Module (PedsQL-Neuromuscular Module). Upper extremity functional level, performance and skills related to hand, trunk and upper extremity muscle strength of the patients (p0.05). In this study, it has been concluded that trunk control affects upper extremity functions as well as quality of life in patients with DMD. These results reveals that trunk control is needed to be addressed from the early stages of DMD in physiotherapy programs which aim to protect/enhance the independency in activities of daily life.