Bir mesleki ve teknik anadolu lisesi öğrencilerinin okul kültürü algıları
Students' perceptions of school culture in a vocational and technical anatolian high school
  1. Tez No: 435989
  2. Yazar: CAN UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYPAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt, Kültür, Okul kültürü, Meslek eğitimi, Öğrenci algıları, Organization, culture, school culture, vocational training, student perceptions
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; Bilecik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin okul kültürü algılarını ortaya çıkarmaktır. Öğrencilerin okul kültürü algıları; semboller, aidiyet, iletişim ve güç mesafesi, örgütsel yapı ve etkinlik olmak üzere dört boyutta irdelenmiştir. Yöntem: Tarama modeli kullanılan araştırmada, amaca ulaşabilmek için veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Uygulanan anket,“Kişisel Bilgi Formu”ve“Okul Kültürü Ölçeği”olarak iki bölümden oluşmaktadır. Araştırma grubunu, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Bilecik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10., 11. ve 12. sınıflarında öğrenim gören toplam 358 öğrenci oluşturmaktadır. Frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H testi araştırmada kullanılan istatistiksel tekniklerdir. Farklılıklarda anlamlılık düzeyi olarak 0.05 alınmıştır. Bulgular: Öğrenciler okul kültürünü oluşturan dört alt boyuttan semboller, aidiyet, iletişim ve güç mesafesi boyutlarını olumlu düzeyde, örgütsel yapı ve etkinlik boyutlarını ise daha az olumlu düzeyde algılamaktadırlar. Öğrencilerin okul kültürünü algılamalarında, okul türüne göre sadece aidiyet boyutunda anlamlı bir farklılık görülmüştür. Sınıf tekrar durumu değişkenine göre tüm alt boyutlarda anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Yaş gruplarına göre anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Öğrenim görülen alanlara göre aidiyet, iletişim ve güç mesafesi, örgütsel yapı ve etkinlik boyutlarında farklılıklar görülmüştür. Sınıf seviyelerine göre anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Sonuç ve Tartışma: Öğrencilerde okul kültürü algısında bölümler arası farklılıkların ortadan kaldırılması için çalışmalar yapılmalıdır. Öğrencilerin sınıf tekrarı yapmadan önce okul kültürüne sahip olmaları için rehberlik servisinin de içinde bulunduğu çalışmalar yapılmalıdır. Okulun kimliğini de temsil edecek organizasyonlar planlanmalı ve gerçekleştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to answer the question“What are the perceptions of Bilecik Vocational and Technical High school's students about school culture?”Considering the example about Bilecik, Vocational and Technical High School's students ' perceptions over school culture have been deeply studied. This study was examined under four categories: symbols ,belonging, communication and power distance, organizational structure and effectiveness. Method: In the study where screen methoding was used, survey was chosen as data collection tool. The research group consists of 358 students who are educated in Bilecik Vocational and Technical High School at the grade of 10th, 11th and 12th class. Frequency, percentage ,arithmetic mean, standard deviation, Mann Whitney U and Kruskal Wallis H test are used as statistical techniques . 0,05 was taken as significance level in differences. Results: While students percieve four sub-categories belonging, symbols, communication and power distance forming the school culture positively, they percieve organizational structure and effectiveness less positively. In students' perception of school culture, a significant difference has been seen only in belonging category according to school type. Considering the repeating of a grade level, many differences have been found in all sub-categories. With regard to age group, no difference has been been found. According to the educational fields, there have been differences in belonging, communication and relation, power distance ,and organizational structure and effectiveness. Considering the class levels, no difference has been been found.in belonging category. Discussionand Conclusion: Students are expected to contribute to the elimination of interdepartment all differences on the context of school culture. Before students' repetition, all kinds of efforts including councelling service should be given priority for the students to get equipped with school culture. Activities, also representing the schools' identity, should be planned and put into effect.