Örgütsel güç oyunları ve örgütsel muhalefet arasındaki ilişki
The relationship between organizational political games and organizational dissent
- Tez No: 435993
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKNUR ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Güç oyunları, örgütsel muhalefet, öğretmen, EskiĢehir, Political games, organizational dissent, teacher, EskiĢehir
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Bu araĢtırmanın amacı, örgütsel güç oyunları ve örgütsel muhalefet arasındaki iliĢkiyi öğretmenler bağlamında incelemektir. Yöntem: AraĢtırmada, öğretmenlerin örgütsel güç oyunu ve örgütsel muhalefet algılarını tespit etmek amacıyla öğretmenlere“Güç Oyunu Algı Ölçeği”ve“Örgütsel Muhalefet Ölçeği”uygulanmıĢtır. Böylece, güç oyunu algıları ile örgütsel muhalefet algıları arasındaki iliĢkinin ortaya konması amacıyla gerekli veriler toplanmıĢtır. Elde edilen veriler doğrultusunda bu kavramların algı düzeyleri ve iliĢkileri incelenmiĢtir. Bu amaç doğrultusunda, araĢtırmada iliĢkisel araĢtırma deseni kullanılmıĢtır. Bulgular: Öğretmenlerin güç oyunu algılarında; en çok“Ġttifak Kurma Oyunu”,“Stratejik Aday Oyunu”ve“Ġmparatorluk Kurma Oyunu”görülürken; en az“Islık Çalma Oyunu”,“Direnme Oyunu”ve“Genç Türkler Oyunu”görülmektedir. Örgütsel muhalefet bağlamında ise“Açık Muhalefet”,“Gizli Muhalefet”davranıĢlarına göre daha çok görülmektedir.“Direnme Oyunu”,“KarĢı Direnç Oyunu”,“Sponsorluk Oyunu”,“Ġmparatorluk Kurma Oyunu”,“Patronluk Oyunu”,“Rakip Kampları Oyunu”,“Islık Çalma Oyunu”ve“Genç Türkler Oyunu”boyutlarında cinsiyet değiĢkenine göre erkeklerin lehine sonuç ortaya çıkmıĢtır. Öğretmenlerin görev yaptıkları okul kademesi değiĢkenine göre; güç oyunu algıları lise ve ortaokul öğretmenlerinin lehine görülmektedir. Öğretmenlerin mesleki kıdemlerine göre ise; 21-30 yıl mesleki kıdem ile 30 yıl ve üstü mesleki kıdemin lehine güç oyunu algılarında sonuçlar ortaya çıkmıĢtır. Buna rağmen, öğretmenlerin görev yaptıkları okulun bulunduğu yerleĢim yerine göre farklılaĢma görülmemektedir. Örgütsel muhalefet boyutunda ise;“Açık Muhalefet”algılarında cinsiyet değiĢkenine göre erkeklerin lehine farklılaĢma görülmektedir. Ayrıca, örgütsel muhalefet noktasında öğretmenlerin görev yaptıkları eğitim kademesi, öğretmenlerin mesleki kıdemi ve öğretmenlerin görev yaptıkları okulun bulunduğu yerleĢim yeri değiĢkenlerine göre farklılaĢma ortaya çıkmamıĢtır. AraĢtırmanın sonunda, örgütsel güç oyunları ile örgütsel muhalefet arasında pozitif yönlü düĢük seviyeli bir iliĢki tespit edilmiĢtir. Sonuç ve Tartışma: Bu araĢtırma sonucunda, örgütlerde görülen güç oyunları ile örgütsel muhalefet arasındaki iliĢki ortaya konmuĢtur. Bu iliĢki düĢük seviyeli ancak pozitif yönlüdür. Güç oyunları ile örgütsel muhalefetin birbirleri ile iliĢkili kavramlar olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study was to investigate the relationship between political games and organizational dissent in terms of teachers. Method: In this study,“Political Games Perception Scale”and“Organizational Dissent Scale”were applied to teachers with the aim of defining teachers' perceptions of political games and organizational dissent. Thus, the data were collected with the purpose of examining the relationship between political games and organizational dissent. With the data collected, the levels of the perceptions and the relationship between these concepts were investigated. Therefore, the correlational research design was used in this study. Findings: According to teachers' perceptions, while“Alliance-Building Game”,“Strategic-Candidates Game”and“Empire-Building Game”were occured most,“Insurgency Game”,“Whistle-Blowing Game”and“Young Turks Game”were seen least. On the context of organizational dissent,“Upward Dissent”was perceived more than“Lateral Dissent”. In terms of gender variable, the results of political games were emerged in favour of men in the dimensions of“Insurgency Game”,“Counterinsurgency Game”,“Sponsorship Game”,“Empire-Building Game”,“Lording Game”,“Rival Camps Game”,“Whistle-Blowing Game”and“Young Turks Game”. As regards teachers' level of school worked, political games were perceived in favour of teachers of middle school and high school. In terms of teaching experience, the perceptions of political games were seen in favour of teachers having 21-30 years teaching experience and 30 year and more teaching experience. Nevertheless, differantiation was not found as regards the location of the schools teachers worked. In terms of organizational dissent, the perceptions of“Upward Dissent”dimension were seen in favour of men according to gender. Also, the differantiation was not emerged according to the levels of schools teachers worked, teaching experience and the location of schools teachers worked in terms of organizational dissent. At the end of the research, the relationship between political games and organizational dissent was found as positive and low-level. Results and Discussion: As a result of the research, the relationship between political games and organizational dissent seen in the organizations was emerged. The relationship was positive and low-level. It was seen that political games and organizational dissent were related concepts with each other.