Katı oksit yakıt pilleri için Bi2O3-Ho2O3-Dy2O3 temelli elektrolit malzemesi geliştirilmesi
Development of electrolyte material based Bi2O3-Ho2O3-Dy2O3 for solid oxide fuel cells
  1. Tez No: 436018
  2. Yazar: MÜRİVET KAŞIKCI ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REFİK KAYALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Energy, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katı oksit yakıt pili, elektrolit, Uzun süreli ısıl işlem, katı hal sentezleme tekniği, X-ışını toz kırınımı, Solid oxide fuel cell, electrolyte, annealing, solid-state synthesis techniques, X-ray powder diffraction
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu tez çalışmasında, orta sıcaklık katı oksit yakıt pilleri (OS-KOYP' ler) için Ho2O3 ve Dy2O3 katkılanmış Bi2O3 kompozit malzemeler incelenmiştir. (Bi2O3)1-x-y(Ho2O3)x(Dy2O3)y (x=1, 3, 5, 7, 9, 11 % mol, y=11, 9, 7, 5, 3, 1 % mol) üçlü sistemi geleneksel katı hal sentezleme tekniği (KHST) yoluyla 750oC' de 48 saat boyunca sentezlenerek üretilmiştir. Daha sonra, bu örnek malzemelerin her birinden iki toz örnek hazırlanmıştır. Bu iki toz örneğin bir tanesi 600oC' de diğeri 800oC' de 100 saat boyunca uzun ısıl işleme tabi tutulmuştur. Bu üç gruba karşılık gelen örneklerin hepsi X-ışını toz kırınımı (XRD), taramalı elektron mikroskobu (SEM), enerji dağılımlı X-ışını spektrometresi (EDX), diferansiyel ısısal analiz / ısısal gravimetri (DTA / TGA) ve dört nokta probe yöntemi (DNPY) ile karakterize edilmiştir. Uzun süreli ısıl işlemden sonra örneklerin yapısal, kimyasal, ısısal ve elektriksel özelliklerinde herhangi bir bozulma olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this theses study, Ho2O3 and Dy2O3 doped Bi2O3 composite materials for intermediate- temperature solid oxide fuel cells (IT-SOFCs) were investigated. (Bi2O3)1-x-y(Ho2O3)x(Dy2O3)y (x=1, 3, 5, 7, 9, 11 mol%, y=11, 9, 7, 5, 3, 1 mol%) ternary systems were fabricated sintering at 750oC for 48 hours using conventional solid-state synthesis techniques (SST). And then, two more sample powders were prepared from each of these sample materials. Then, one of these two sample powders and the rest one were annealed at 600 and 800oC for 100 hours, respectively. All of these samples corresponding to the three groups were characterized by means of X-ray powder diffraction (XRD) scanning electron microscopy (SEM), energy dispersive X-ray spectroscopy (EDX), differential thermal analysis/thermal gravimetry (DTA/TG), and the four-point probe method (FPPM). It was showed that after annealing treatment, there has not been any degradation in the structural, chemical, thermal, and electrical properties of samples.