Outdoor space in public use: Dandali and Dakali cases in Kano city, Nigeria
Kamusal dış mekan: Kano Nijerya örneğinde Dandalı ve Dakalı mekanları
  1. Tez No: 436085
  2. Yazar: MUHAMMAD NAFIU ABUBAKAR
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. SEMA ESEN SOYGENİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Dış, Kamu, Mekan, Gelenek, Kentsel özellikler, Outdoor, Public, Space, Tradition, Urban characteristics
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Kentleşmenin en sağlıklı şekilde gerçekleşmesini önemli kılmaktadır.Uygarlık boyunca şehirler farklı kültür ve geçmişleri olan insanları barındışmışlardır. Birleşmiş Milletler habitasyon programı tarafından, dünya nüfusunun yaklaşık %70'i 2050 yılına kadar kentleşmiş olacağı tahmin edilmektedir. Bu tahmin, şehirlerin olası en iyi şekilde işlev görmeleri için, şehirde yaşamanın sorunlarını vurgulamayı da önemli hale getirir. Kentleşmenin bazı önemli tarafları iyi işlevi olan, insan odaklı ve iyi tasarlanmış dış alanları ve kamu alanlarıdır. Bu alanlar genelde kent içinde kişisel ve toplumsal alanlar arasında bir köprü görevi görür. Kent yaşamını daha eğlenceli hale getirmek bir yana, insanların gerekli, isteğe bağlı veya sadece sosyal açıdan olan aktivitelere katılımı ve bağlılığı ile şehirde yaşamayı daha ulaşılabilir hale getirir. Kamu alanları, bir kent kültürünü ve orada ikamet edenleri tanımlama özelliğine sahip oldukları gibi. Ayrıca bölgelerinin kültür ve geleneklerinden etkilenirler. Sömürge deneyimleri olan geleneksel Afrika şehirleri bu küresel kentsel nüfus patlaması dışında değildir. Sahra altı Afrikalı nüfusunun %60'ının 2050 senesinde şehirlerde ikamet edecekleri tahmin etmektedir. (UNDP, 2014). İşlevsel açıdan gerekli, bireysel ve sosyal aktiviteler katılımı ile kentlerin yaşanabilir mekanlar olmasını sağlarlar. Bu çalışma geleneksel Kano şehri ile kolonral dönemde gelişmiş yeni Kano şehri kamusal dış mekanlarının kentsel özelliklerini karşılaştırmalı olarak incelemekte, yüzyıllar boyunca süregelen özellikleri ile gelenekselle kıyasla yeni Kano kamusal dış mekanlarındaki kullanımın etkilenişlerini ortaya koymayı amaçlamışlardır.
Özet (Çeviri)
Throughout human civilization cities have been a conglomeration of people of different cultures and background. As it is estimated by the United Nations habitation programme, about 70 percent of the total world's population are going to be city inhabitants by the year 2050. This projection makes it extremely important to address issues of city living to make them function in the best way possible. Some important facets of a good city living are the well functioning, people oriented, and well designed outdoor spaces and public space. These spaces usually bridge the gap between personal and communal spaces within the city. They make our city living more enjoyable as they make the humanness of cities attainable, by people's participation and engagements in activities that are necessary, optional, or just plainly social. Public spaces have the ability to define the culture of a city and its inhabitants, as they are also influenced by the culture and traditions of their locality. Traditional African cities with colonial experiences are no exception to this global urban population explosion. It is projected that 60 percent of sub Saharan African population will be residing in the cities by same year 2050 (UNDP, 2014). This study examines the comparisons between traditional Kano old city outdoor spaces, and urban characteristics in relation to the colonial new city part of Kano Nigeria. To see how they are affected by public use of these spaces, with the urban characters of the traditional that have endured for centuries in relation to the new city public outdoor spaces and its urban characteristics.