A search on architectural features of natural history museums
Doğa tarihi müzelerinin mimari özellikleri üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 436086
  2. Yazar: LAWAL YUSUF
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE İREM KIRIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Müzecilik, Tarih, Architecture, Museology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Doğa Tarihi, Doğa Tarihi Müzeleri, Bilim Merkezleri, Mimari Özellikler, Değişim, Natural History, Science Centers, Architectural Features, Natural History Museums, Transformation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Müzeler yüzyıllar boyunca değişen dinamik kurumlardır; geçmiş ve şimdiki zaman arasında bir kesişme alanında yer alırlar. Tez, gelenekselden moderne müzenin geçirdiği işlevsel ve anlamsal değişimi dikkate alarak 16. yüzyıldan 21. yüzyıla kadar müze mimarlığındaki değişimi değerlendirirken, doğa tarihi müze binalarına odaklanıyor. Dünyada birçok ülkede, özellikle Avrupa ülkeleri ve Amerika'da, doğa tarihi koleksiyonlarını korumak ve eğitim öğretim adına yüzyıllar boyu doğa tarihi müzeleri inşa edilmiştir. Diğer müze türlerine nazaran, doğa tarihi müzeleri ile ilgili mimarlık literatürü, pek katkıda bulunulmamış bir alan olarak kalmıştır. Kimi bilinen mimarlar sanat müzeleri hakkında teorik çalışmalar ortaya koymuştur; 1921 tarihli Le Corbusier tasarımı“Sonsuz Müze / Sınırsız büyümeye açık müze”ve 1942 tarihli Ludwig Mies Van der Rohe tasarımı“Küçük bir Şehir için Müze”gibi. Fakat doğa tarihi müzelerinin mimarisi böyle bir ölçekte ele alınmamıştır. Çalışma, doğa tarihi müzelerinin mimarlığına, seçilmiş örnekler üzerinde biçimlenen bütünlüklü bir yaklaşımı amaçlar; genel müze mimarisinin tarihine kısaca değinirken, müze mimarlığının gelişiminde etkili olan belirli tarihi olgular eşliğinde Londra Doğa Tarihi Müzesi, Smithsonian Doğa Tarihi Müzesi, Washington DC ve New York'taki Amerikan Doğa Tarihi müzeleri vb. gibi dünya genelinde bilinen bazı doğa tarihi müzeleri üzerinde durur. Müze mimarlığının tarihi rotasında yer alan türlere göre kategorileşme, doğa tarihi müze mimarlığının biçimlenmesinde etkin olan bileşenler olarak fiziksel ve sosyal faktörler çalışmanın konuları arasındadır. Çeşitli müzelerin işlev ve koleksiyonlarında değişiklikleri açığa çıkarmak adına bazı müze yapıları kısaca vurgulanmıştır. Doğa tarihi koleksiyonlarında içeriğin cansız sergi nesnelerinden, ziyaretçi ile daha etkin iletişimin sağlanmasını mümkün kılan nesne ve yöntemlere değiştiği, canlı gösterimlerin, simülasyonların ve ilgili mekanların bu müzelerin kapsamına katıldığı gözlenmiştir. Bu tez çalışması, doğa nesneleri koleksiyonculuğunun başlangıcını, koleksiyonların korunmasını ve daha sonra doğa tarihi müze yapılarında sergilenmesini içeren doğa tarihi müzelerinin oluşum ve tarihsel rotası üzerinde yönlenmiştir. Genel olarak çalışma, doğa tarihi müze mimarlığının özelliklerinin, gelişim ve değişimin kısmen, dönemlerinin mimarlık akımlarına, tasarım ve yapı teknolojisi alanlarında gelişen trendlere paralel olduğu sonucuna varır. Tez, çağdaş doğa tarihi müzelerinin mimarisinin bir kısmının organik felsefeye doğru yönlendiğini de örneklerle gösterir.
Özet (Çeviri)
Museums are dynamic institutions that have evolved for centuries; they serve as intersection between the past and present. The thesis reviews the transformation of museum architecture from the 16th to the 21st century with focus on natural history museum buildings. It explores the changing meaning of museum from the traditional to contemporary along the way. In many countries in the world especially European countries and America, museums of natural history have been constructed for centuries to preserve natural collections and educate the public- not much have been contributed regarding the literature of natural history museum architecture compared to other museum types. Some notable architects had studied and produced theoretical works about Art Museums such as“Museum of Infinite Growth”by Le Corbusier in 1921 and“Museum for Small City”by Ludwig Mies Van de Rohe in 1942. However, the natural history museum architecture has not been considered as an issue. The study aims to review the history of general museum architecture and concentrate on some notable examples of natural history museum buildings around the world such as the London Natural History Museum, Smithsonian Natural History Museum, Washington DC, American Natural History Museum in New York etc. and analyze various meanings of museums in general along with certain historical occasions that influenced the architectural and societal features of natural history museum buildings. Reviewing the reason for the categorization of museums according to specialization that took place in the historical course of the museum architecture are also subjects of the study. Some museum buildings are briefly highlighted to spot the transformation in time, functions and collections of the various museums. The shift of collections from stuffed and inanimate exhibits to more interactive and sometimes live displays and new spaces related to these activities are being noted. The thesis study had been formed on the basis of the historical route of natural history museums, which includes the beginning of the collection of natural objects, the preservation and later the exhibition in natural history museum buildings. The overall study concludes that the transformation in natural history museum architecture is partially in parallel with the contemporary architectural trends, design methods and building technologies. The thesis demonstrates that part of the architecture of contemporary natural history museums is directed towards organic philosophy through the case studies.