Tek kullanımlık modifiye edilmiş ve edilmemiş grafit elektrotların DNA hibridizasyon sensörü olarak kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation of the usability of modified and unmodified disposable graphite electrodes as DNA hybridization sensor
  1. Tez No: 436149
  2. Yazar: HAKAN ŞİRANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİHRİCAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 5-amino-1, 4-thiadiazole-2-tiyol, kalem grafit elektrot, altın nanopatikül, elektrokimyasal biyosensör, 5-amino-1, 4-thiadiazole-2-thiol, pencil graphite electrode, gold nanoparticle, electrochemical biosensor
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tezde, tek kullanımlık kalem grafit elektrot (PGE) yüzeyine 5-amino-1,3,4-thiadiazole-2-tiyol (AMT) elektropolimerizasyonla ince film şeklinde kaplanmış ve elde edilen yeni yüzey (poli-AMT-PGE) DNA hibridizasyonunun tayininde kullanılmıştır. Elektrot yüzeyini poli-AMT ile kaplamak için, AMT, elektrot yüzeyinde dönüşümlü voltametri tekniği kullanılarak polimerleştirilmiştir. Polimerle modifiye edilen elektrotlar kullanılarak, DNA hibridizasyonunun düşük tayin sınırı ve yüksek seçimlilikle aynı zamanda tekrarlanabilir bir şekilde tayin edilebilmesi amaçlanmıştır. Yüzeyi poli-AMT ile modifiye edilmiş olan elektrotların (p-AMT-PGE), yüzey ve elektrokimyasal karakterizasyonları taramalı elektron mikroskopi ve elektrokimyasal empedans spektroskopi teknikleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. p-AMT-PGE ile modifiye edilmiş ve edilmemiş olan elektrotlar (PGE), DNA prob immobilizasyonu açısından karşılaştırılmış ve p-AMT-PGE yüzeyinde DNA hibridizasyonu gerçekleştirilmiştir. Hazırlanan elektrodun seçimliliği, hedef DNA dizisi, tek bazı hedeften farklı DNA dizisi (MM), rastgele DNA dizisi (NC) kullanılarak test edilmiş ve elektrodun tayin sınırı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, 5-amino-1,3,4-thiadiazole-2-thiol (AMT) was covered onto the disposable pencil graphite electrode as a thin film by electropolymerization and this surface of the modified electrode (poly-AMT-PGE) was used for the detection of DNA hybridization. AMT was polymerized onto the electrode surface by using cyclic voltammetry technique for the full coverage of the electrode surface by poly-AMT. By using polymer modified electrode it was aimed to detect DNA hybridization with low detection limit, high selectivity and repeatability. The surface and electrochemical characterization of poly-AMT modified PGE (p-AMT-PGE) was performed by using scanning electron microscopy and electrochemical impedans spectroscopy. Bare-PGE and p-AMT-PGE were compared in terms of DNA probe immobilization and DNA hybridization was carried out onto the surface of p-AMT-PGE. The selectivity of the prepared electrode was tested by target DNA (complementary), one base mismatch (MM) and noncomplementary (NC) DNA sequences and the detection limit was determined.