Aydın ili Koçarlı ilçesinde bulunan yabani kuşkonmaz (Asparagus acutifolius L.) popülasyonlarının morfolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of morphological characteristics of wild asparagus (Asparagus acutifolius L.) populations located in Kocarli vicinity in Aydin province
  1. Tez No: 436150
  2. Yazar: REYHAN AKAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖZLEM AKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yabani kuşkonmaz, Asparagus acutifolius L, morfoloji, Koçarlı, Wild asparagus, Asparagus acutifolius L, morphological, Koçarlı
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırma, Koçarlı yöresindeki yabani kuşkonmaz (Asparagus acutifolius L.) türünün morfolojik ve bazı fenolojik özelliklerini belirlemek amacıyla farklı yüksekliklerde bulunan dört köyde (Çakmar, Güdüşlü, Çulhalar, Mersinbeleni) yürütülmüştür. Yabani kuşkonmazın bazı bitkisel özellikleri, tüketilen sürgünlerin yapısı ve tohum özellikleri hakkında veriler alınmıştır. Çiçeklenme periyodunun ağustos sonundan ekim ayına kadar devam ettiği ve meyvelerin olgunlaşma zamanının ocak ayının son dönemlerine kadar sürdüğü gözlemlenmiştir. Tüketilen kısmı olan sürgünlerinin şubat ayının ilk haftasından itibaren, ilk olarak Güdüşlü köyünde çıkış gösterdiği kaydedilmiştir. Veriler tartılı derecelendirme yöntemine göre analiz edilmiştir. Analiz sonucu; sürgün değerleri ve önemli bitki özellikleri bakımından en iyi genotip Çakmar köyünde yer alırken, meyve ve tohum verileri bakımından en iyi genotip Çulhalar köyünde gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was cunducted to determinate morphological and phenological properties of wild asparagus specie (Asparagus acutifolius L.) at different altitude of choosen four villages (Çakmar, Güdüşlü, Çulhalar, Mersinbeleni) in Koçarlı region. There were given about some botanical properties of wild asparagus, structure of consumable part of spears and seed properties. Flowering period was observed from end of august to october, and ripening fruit continued until the end of January. Edible spears were seen beginning from first week of February, which was firstly in Güdüşlü village. As a result of weighted-ranking analysis, while the best genotype in respect to spears values and important plant properties were observed in Çakmar village, the best fruit and seed data were in Çulhalar village.