Kahramanmaraş koşullarında bazı aspir çeşitlerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi
Determination of yield and yield components of some safflower cultivars in Kahramanmaras conditions
- Tez No: 436273
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KILLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Safflower, Seed and Oil Yield, Oil Ratio, Kahramanmaraş
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışma Kahramanmaraş koşullarında farklı aspir çeşitlerinin verim ve verim unsurlarının belirlenmesi amacı ile yürütülmüştür. Tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak yürütülen bu çalışmada 10 farklı aspir çeşidi (Dinçer, Balcı, Remzibey, Rio, Nebraska 10, Oleic Leed, Quiriego 88, San Jose 89, Sina, Gila) materyal olarak kullanılmıştır. Çalışmada bitki boyu (cm), dal sayısı (adet/bitki), bitki başına tabla sayısı (adet/bitki), tabla başına tohum sayısı (adet/bitki), tabla başına tohum ağırlığı (g), bitki başına tohum verimi (g), bin tohum ağırlığı (g), dekara tohum verimi (kg/da), kabuk oranı (%), yağ oranı (%) ve yağ verimi (kg/da) incelenmiştir. Çalışma sonucunda aspir çeşitlerinin bitki boyları 40.15 - 46.80 cm, dal sayıları 4.58 - 6.65 adet, tabla başına tohum sayıları 18.25 - 27.69 adet, tabla başına tohum ağırlıkları 0.68 - 1.32 g, bitki başına tohum verimleri 7.24 – 12.34 g, bin tohum ağırlıkları 34.85 - 45.99 g, tohum verimleri 82.68 - 99.23 kg/da, kabuk oranları % 36.12 - 45.51, yağ oranları % 29.53 - 35.31 ve yağ verimleri 27.12 - 33.65 kg/da arasında olduğu belirlenmiştir. En yüksek yağ oranına Oleic Leed (% 35.31) çeşidi, en yüksek tohum (99.23 kg/da) ve yağ (33.65 kg/da) verimine Balcı çeşidi sahip olmuştur. Anahtar Kelimeler : Aspir, Tohum ve Yağ Verimi, Yağ Miktarı Oranı, Kahramanmaraş
Özet (Çeviri)
This study was carried out in the East Mediterranean Transitional Zone Agricultural Research Institute in Kahramanmaraş conditions. Ten safflower (Carthamus tinctorius L.) cultivars (Dinçer, Balcı, Remzibey, Rio, Nebraska 10, Oleic Leed, Quiriego 88, San Jose 89, Sina, Gila) were used as plant materials. Study was conducted at randomized complete block design with four replications. Each cultivar was planted as four rows of 5 m in length. In the study, plant height, number of branches, head number per plant, seed number per head, seed weight per head, seed yield per plant, one thousand seed weight, hull and oil ratio, seed and oil yield characteristics were investigated. As a result, it was determined that cultivars had the value of 40.15 - 46.80 cm plant height, 4.58 - 6.65 number of branches, 18.25 - 27.69 seed number per head, 0.68 - 1.32 g seed weight per head, 7.24 – 12.34 g seed yield per plant, 34.85 - 45.99 g one thousand seed weight, 82.68 - 99.23 kg/da seed yield, 36.12 - 45.51 % hull ratio, 29.53 - 35.31 % oil ratio, 27.12 - 33.65 kg/da oil yield. Oleic Leed variety gave the highest oil ratio (35.31 %) and Balcı variety gave the highest seed (99.23 kg/da) and oil yield (33.65 kg/da).