Bazı kağıtların fiziksel özelliklerinin ofset baskı kalitesine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect on offset print quality of physical properties of some printing papers
  1. Tez No: 436296
  2. Yazar: UFUK YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TUTUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel özellikler, Ofset baskı kalitesi, Physical properties, Ofset printing quality
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Orman Ürünleri Kimyası ve Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Basım sektöründe yapılan trigromi baskılardaki kalite değerlendirmeleri genellikle çıplak gözle yapılmaktadır. Her ne kadar da çıplak gözle bakıldığında baskının düzgün yapıldığı görülse de, kalite ölçüm cihazlarıyla (densitometre, spectrofotometre ile) yapılan ölçümler sonucunda baskıların birçoğunda kalite yetersizliği görülmektedir. Bu çalışmada“Bazı Kağıtların Fiziksel Özelliklerinin Ofset Baskı Kalitesine Etkisi”araştırılmıştır. Baskıların kağıt seçiminden kaynaklanan kalite yetersizliğini azaltmak için baskı operatörlerine ve basım firması sahiplerine kağıt seçimi konusunda rehber olmak istenmiştir. Bu amaçla, ofset baskıda en çok kullanılan; 230-350 gr. Amerikan Bristol Karton, 115 gr. Mat-Parlak Kuşe Kağıt, 70-80 gr. I. Hamur kağıt, 48-54 gr. II. Hamur Kağıt, 70-80 gr. III. Hamur Kağıtların fiziksel özellikleri standartlara bağlı kalınarak ölçülmüştür. Fiziksel özellikleri belirlenen kağıtlara ofset baskı tekniğiyle baskılar yapılmış, baskısı yapılan kağıtların baskı kontrol şeritleri aracılığıyla kalite ölçümleri yapılmış ve çıkan sonuçlar ISO 12647-2 kalite standartları çerçevesinde değerlendirilmiştir. Ayrıca ofset baskısı yapılmış kağıtların SEM (Scanning Electron Microscope) görüntü analizi yapılmış bu görüntüler irdelenmiştir. Sonuç olarak, kağıtların fiziksel özelliklerden kağıdın gramaj, hacimlilik, kalınlık ve hava geçirgenliğindeki artışın ofset baskıda nokta kazancını, baskı kontrastlığını ve trapping değerlerini arttırdığı, zemin ton yoğunluğunu (densite) azalttığı, yoğunluk değerinin düşük çıkmasının ofset baskıda nokta kazancını, baskı kontrastlığını ve trapping değerlerini arttırdığı, zemin ton yoğunluğunu azalttığı, yırtılma indisindeki artışın zemin ton yoğunluğu değerini arttırdığı baskı kontrastlık ve trapping değerlerini azalttığı tespit edilmiştir. Kağıtların kopma uzunluğu ve patlama indisinin nokta kazancı, zemin ton değeri, baskı kontrastlığı ve trapping değerleri üzerin ve yırtılma indisinin ise nokta kazancına etkisinin olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Quality assessments in trigromy printing made in the printing industry are usually done with the naked eye. Although the smooth printing is appeared with the naked eye, lack of quality is observed in the most of printing measured by the quality measurement devices (such as densitometer, spectrophotometer). In this study,“Effect on the Offset Printing Quality of Physical Properties of Some Papers”has been investigated. In order to reduce the insufficient quality of printing caused by the paper selection, it was aimed to guide printing operator and printing company owners about paper selection. For this purpose, the physical properties of 70-80 g I. high grade paper, 230-350 gr. American Bristol cardboard, 115 g Matt Gloss Coated Paper, 48-54 g II. medium grade paper, 70-80 gr. III. low grade paper which are widely used in offset printing were measured accordance with standards. The papers determined the physical properties were printed with offset printing techniques and qualities of the papers were measured via the printing control strips. Then, obtained results were evaluated accordance with ISO 12647-2 quality standard. SEM (Scanning Electron Microscope) images of the papers were also analyzed and examined. As a result, increases in the grammages, density, bulkiness, thickness, and air permeability were increased dot gain, contrast, and trapping values and decreased the ground tone values. The dot gain, contrast, and trapping values of lower density papers were found to be higher and ground tone values were found to be lower. Increases in the tear strength were increased the ground tone values and decreased the contrast and trapping values of the papers. It was determined that the tensile and burst strengths have no effects on the dot gain, ground tone values, contrast, and trapping values. Also, the tear strength has no effect on the dot gain of the paper.