Türkiye'de uygulanan hayvancılık destekleme politikalarının Tokat ili hayvancılık işletmeleri açısından değerlendirilmesi
An evaluation of animal husbandry support policies implemented in Turkey in terms of livestock farms in Tokat province
- Tez No: 436427
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÜSTAN ERDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hayvancılık, Destekleme, Tokat, Animal Husbandry, Support, Tokat
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de uygulanan hayvancılık desteklerinin etkileri Tokat ili ölçeğinde ele alınmıştır. Çalışmada ayrıca, Türkiye'deki hayvancılık sektörünün genel durumu ve hayvancılık sektörüne devlet tarafından uygulanan destekleme politikaları makro boyutta ele alınmıştır. Araştırmada kullanılan veriler, Tokat il ve ilçelerinde büyükbaş hayvancılık faaliyeti gösteren toplam 188 işletmeden, anket yoluyla derlenmiştir. Araştırma bölgesinde işletmelerin sosyo-ekonomik ve demografik özellikleri, hayvancılık faaliyetine ait özellikler ve sorunları, üretici örgütlerine üyelik durumları, destekler hakkındaki bilinç düzeyleri, desteklemelerden memnuniyet ve yararlanma durumları incelenmiştir. Çalışma sonucunda üreticilerin % 75'inin üretici örgütlerine üye oldukları ve işletme büyüklüğü artıkça üretici örgütüne üye olma oranının artığı belirlenmiştir. Üreticiler, üretici örgütlerinin kayıt ücreti ve aidatlarını yüksek bulmaktadırlar. İncelenen üreticilerin desteklemeler hakkındaki bilinç düzeylerinin yüksek olduğu, destekleme koşullarını iyi bildikleri belirlenmiştir. Ancak üreticilerin, destekleme ödemelerinden yararlanma şartlarının ve bürokratik işlemlerin fazla olmasından dolayı desteklemelerden yeterli düzeyde faydalanamadıkları tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre, üreticilerin hayvancılık faaliyetlerini sürdürebilmeleri ve geliştirebilmeleri için üretici örgütlerine üyelik ve destekleme şartlarının düzenlenmesi gerektiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to discus the effects of animal husbandry supports implemented in Turkey in the scale of Tokat Province. In addition, the general status of livestock sector and the support policies for the sector implemented by the state were covered in a macro level in the study. The data used in the study were collected through a survey from a total of 188 farms engaged in raising cattle in the counties and central county of Tokat province. The study investigated the farms in the research area in terms of socio-economic and demographic characteristics, problems and trends in livestock raising activities, membership status to farmer organizations, awareness level about supports, and the state of satisfaction and benefitting form supports. It was found as a result of the study that 75 % of the farmers were members of farmer organizations, and that as the size of the farms got larger, the proportion of membership to a farmer organization increased as well. The farmers investigated in the study found the registration fees and subscriptions to farmer organizations high. They were determined to have a high level of awareness about supports and know the support conditions well. However, it was determined that they could not benefit from supports adequately due to excessive conditions and bureaucratic procedures for receiving support payments. In the light of the findings of the study, it can be stated that the terms for membership to farmer organizations and support should be arranged so that farmers can sustain and foster their activities for raising livestock.