İzmir ili Pancratıum maritimum L. (Amaryllidaceae) (Kum zambağı) popülasyonlarının belirlenmesi ve tozlaşma biyolojisi
Population determine of Pancratium maritimum L. (Amaryllidaceae) (sea daffodil) in İzmir province and pollination biology
  1. Tez No: 436550
  2. Yazar: BİRKAN KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR GÖKHAN ŞENOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Pancratium maritimum, tozlaşma biyolojisi, koruma biyolojisi, Lepidoptera, Hymenoptera, Pancratium maritimum, pollination biology, conservation biology, Lepidoptera, Hymenoptera
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu tezde Pancratium maritimum' un İzmir ili sınırları içerisinde bulunan popülasyonları ve tozlaşma biyolojisi çalışılmıştır. Birçok Akdeniz ülkesinde VU ya da EN kategorisinde bildirilen bu tür için tehdit faktörleri tespit edilmiştir. Turizm, otlatma, eğlence faaliyetleri, çevre kirliliği ve plansız yapılaşma ile bulunduğu birçok yaşam alanı tahrip edilen P. maritimum' un aynı zamanda egzotik özelliklerinden dolayı da koparılıp, toplanması yok oluş sürecini hızlandırmaktadır. Türe ait İzmir ili sınırları içerisinde 10 farklı popülasyonda yaklaşık 0,18 km2' de 11000 civarı birey tespit edilmiştir. Türün yalnızca güvelerle tozlaşmadığı, 4 farklı arı türünün de etkili olduğu tespit edilmiştir. Lepidoptera takımından güve (Agrius convolvuli) Ağustos-Eylül aylarında ve çiçeklerin açılma zamanı olan saat 22.00' den sonra aktifken, bu çalışmada ilk kez ortaya konan diğer tozlayıcılar Hymenoptera takımından (Xylocopa violacea, Anthophora sp., Apis mellifera, Anthophora bimaculata) çiçeklenmenin başladığı Temmuz ile Ağustos ayları arasında daha ön planda ve sabah saatlerinde aktiftir. Ayrıca yapılan fenolojik gözlem ve morfolojik ölçümlerle türe ait yaşam hikayesi' de ortaya konmuştur. Elde edilen bu verilerle yapılacak koruma çalışmalarının stratejilerinin belirlenmesi ve İzmir ilinde bulunan popülasyonların devamlılığının sağlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, population of Pancratium maritimum which is located in the province of Izmir and its pollunation biology was studied. This species was determined in VU or EN category in many Mediterranean countries. Many habitats of P. maritimum was destroyed due to tourism, grazing, recreational activities, pollunation and unplanned settlements, at the same time it has already ruptured and collected because of exotic features and under these counditions extinction process is speeding up. In the province of Izmir, 10 different populations, comprising 11000 individuals in nearly 0,18 km2, was determined. The moth is not the only one to pollunate this species, also 4 bee species have been found to be effective about pollunation. The moth (Agrius convolvuli) active after at 10 p.m. (bloomig time) in August-September, the other pollinators (Xylocopa violacea, Anthophora sp., Apis mellifera, Anthophora bimaculata) mostly active in the morning hours in flowering time (July-August) and with this study, this data was demonstrated first time. Also with phenological observations and morphological measurements, Life Story of P. maritimum has demonstrated. With these datas, determining strategies of conservation efforts and ensuring the continuity of populations which are located in the Izmir province was intended.