Marmara Gölü (Manisa) Gümüş balığı (Atherina boyeri Risso, 1810) populasyonunun mevsimsel besin kompozisyonunun incelenmesi
Seasonal analysis of Sand Smelt (Atherina Boyeri Risso, 1810) population food composition in Lake Marmara (Manisa), Turkey
- Tez No: 436573
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Atherina boyeri, Gümüş balığı, Marmara Gölü, besin kompozisyonu, Atherina boyeri, Sand smelt, Lake Marmara, Food composition
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu tez çalışmasında, Marmara Gölü (Manisa)'den yakalanan 423 adet Gümüş balığı'nın mide içerikleri incelenerek, populasyonun besin kompozisyonu belirlemeye çalışılmıştır. Balıklar Kasım 2014 ve Temmuz 2015 tarihleri arasında 4 defa mevsimsel olarak yakalanıp incelenmiştir. Balıkların total boy uzunlukları 2,5-8,7 cm arasında dağılım göstermiş ve boy ortalaması 5,6 cm olarak gözlenirken, ağırlıkları 0,12g-3,53g arasında değişmiş ve ortalama 1,40g olarak gözlenmiştir Araştırma sonucunda farklı büyüme aşamasındaki örneklerin mide içeriklerinde, 4 mevsim boyunca Oligachaeta, Branchiopoda, Maxillopoda, Ostracoda, Insecta ve Malacostraca 6 farklı sınıfa ait organizmalar 78225 besin objesi belirlenmiştir.Cladocera Güz ve Yaz mevsimde daha çok bulunmaktayken, Kış ve İlkbahar mevsimlerinde ise en çok Copepoda örneklerine rastlanmaktadır. Bray-Curtis cluster analizi sonucunda mevsimler arasında en yüksek benzerlik, güz ve ilkbahar arasında bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, food composition of Atherina boyeri population was identified by analysing the stomach contents of 423 big-scale sand smelt fish caught from Lake Marmara (Manisa). The fish were caught and analysed seasonally between November 2014 and July 2015. While the total length of the fish ranged between 2.5cm and 8.7cm, their weight ranged from 0.12g to 3.53g. Average length was 5.6cm and average weight was found to be 1.40g. At the end of the work, along different developmental stages and across 4 different seasons 78225 food components belonging to 5 different classes; Oligachaeta, Branchiopoda, Maxillopoda, Ostracoda, Insecta and Malacostraca were identified. The stomach contents were found in varied quantitıes at different seasons; while Cladocera were found to be more in fall and summer, Copepoda occurred more in winter and spring. Bray-Curtis cluster analysis showed that highest similarity occurs between fall and spring specimens.