'Tüketim kültürünün yeniden üretildiği bir alan olarak reklâmlarda simülasyon ve yabancılaşma'
'Alienation and simulation in commercials as a new field where consuming culture is re-created'
  1. Tez No: 436673
  2. Yazar: EBRU AKELOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER YAĞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Reklamcılık, Journalism, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim, İdeoloji, Yabancılaşma, Simülasyon, Reklam, Göstergebilim, Consumption, Ideology, Alienation, Simulation, Advertising, Semiology
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Tüketim, gündelik hayatta ihtiyaçlarımızı gidermek için başvurulan bir unsurken 20. yüzyılda tüketimin ideolojik bir unsura doğru eksen kayması yaşadığı görülmektedir. Aslında olumlu bir anlam ifade eden 'tüketim' kavramı bugün olumsuzluklar döngüsünü içerisinde barındırmaktadır. Bunun başlıca nedenlerinden biri olarak tüketimin araçsallaşması ve tüketicinin de metalaştırılması görülmektedir. Tüketim ideolojisi, ihtiyaç-lüks, haz-yoksunluk, amaç-araç gibi kavramların döngüsel bir eksende sürekliliğini sağlamak adına tüketicinin büyülenmesini de devamlı kılmak zorundadır. Bunu yaparken lüks amaçlı tüketimi normalleştirmek için tüketiciyi tüketimin yeniden üretiminde metalaştırmaktadır. Tüketim ideolojisi bağlamında eleştirel bir bakış açısının hedeflendiği çalışmamızda ana sorunsal tüketicinin yabancılaşması ve sonunda 'simülasyon efendi' kavramını kendinde gerçekleştirmesidir. Çalışmanın birinci bölümünde tüketimin kuramsal ardalanı ile eleştirel bakış açımızı temellendirmek hedeflendiğinden Marx, Weber, Gramsci, Althusser ve Baudrillard'ın tüketim kültürü ve ideolojisi bağlamında kuramsal çerçevelerinden yararlanılmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde eleştirel çerçevenin oluşmasını sağlayan yabancılaşma ve simülasyon kavramları Marx, Hegel ve Kant'ın görüşleri doğrultusunda tüketim ideolojisi bağlamında ele alınmaktadır. Çalışmanın son bölümünde ulaşılmak istenen nihai sonuç reklamların tüketim ideolojisinin önemli bir yeniden üretim alanı olduğunu göstermektir. Konut reklamlarının tüketici üzerinde başta kimlik yabancılaşması olmak üzere çeşitli yabancılaşma unsurlarını yaratmasının örnek olarak verilmesiyle birlikte ana sorunsalımız olan 'simülasyon efendi' kavramına ulaşmak hedeflenmektedir. 'Simülasyon efendi' kavramının reklamlarda nasıl yer bulduğunu göstermek için öncelikle reklamların ardalanına ulaşmak gerektiğinden dolayı Barthes'in göstergebilimsel analiz yöntemi kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Consumption has transformed from a means of meeting daily needs to an ideological element in the 20th century. While the concept of“consumption”essentially bears positive connotations, it has today come to represent a cycle of negative associations. The main reason for this is the instrumentalization of consumption and the commodization of the consumer. The ideology of consumption requires the constant enchantment of the consumer in order to secure the cycle of need-luxury, pleasure-deprivation, ends-means. In doing so it commodizes the consumer for the reproduction of consumption by normalising consumption for luxury. This study aims for a critical perspective on the ideology of consumption, with its main problem being the alienation of the consumer and his/her own eventual realisation of the concept of the“master simulation”. The first part of the study aims to found the critical perspective on a theoretical background and draws on the theoretical framework on the culture and ideology of consumption furnished by Marx, Weber, Gramsci, Althusser and Baudrillard. The second part of the study takes up the concepts of alienation and simulation, which are key elements of the critical perspective, in terms of the ideology of consumption and the views of Kant, Hegel and Marx. The final part of the study attempts to argue the conclusion that advertising is a significant field of reproduction of the ideology of consumption. The case of residential advertising in Turkey creating, among other forms of alienation, the alienation of the consumer to his/her identity is examined with a view to describing the main problem of the“master simulation”. As an analysis of the“master simulation”is advertising necessitates the examination of the background of advertising, Barthes' semiological analysis method has been applied.