Becoming a regional power: A comparison of Turkish and Japanese foreign policies (2002-2015)
Bölgesel güç olma: 2002-2015 arasındaki Türk ve Japon dış politikalarına dair bir karşılaştırma
  1. Tez No: 436765
  2. Yazar: OSMAN ERDOĞDU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VUGAR İMANBEYLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Japonya, Türk Dış Politikası, Japon Dış Politikası, Bölgesel Güç, Turkey, Japan, Turkish Foreign Policy, Japanese Foreign Policy, Regional Power
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Modern Türkiye Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tez Türk ve Japon Dış Politikaları'nın 2002 yılından bu yana bölgesel güç olma adına gerçekleştirdikleri aktiviteler üzerine bir araştırmadır. Türk ve Japon dış politikalarının bölgesel güç olma yolunda yaptıkları uygulamalar üzerinden karşılaştırarak dış politikalarının bu amaçları doğrultusunda ne kadar efektif olduğunu incelemiştir. Bu çalışmada Japon Dış Politikası Türk Dış Politikasına olan benzerliği sebebiyle karşılaştırılma yapılabilecek nokta olarak seçilmiştir. Bu çalışmada iki ülkeyi çevreleyen olayların geneline bakılıp yumuşak ve sert gücü bir arada ele alarak bütüncül bir karşılaştırılma ortaya koymak amaçlanmıştır. Hem Türkiye hem de Japonya bölgesel güç olmayı amaçlamakta ve benzer siyasal ve jeopolitik durumları sebebiyle birbirine benzer politikalar izlemektedirler. Bu iki ülkenin dış politikaları demokrasi teşvikinin kullanımı, ekonomik yardımının dış politikalarındaki rolü ve güvenlik sorunları üzerinden ele alınmıştır. Ayrıca bu politikaların ülkelerin hem yumuşak hem de sert güçlerini nasıl şekillendirdikleri ve onlar tarafından nasıl şekillendirildikleri de irdelenmiştir. Bu tezde bu politikaların başarılı olup olmadıklarından ziyade, istenilen sonuçları verip vermediği incelenmiştir. Bu yaklaşım sayesinde dış politikalarında izledikleri yöntemlerin bir kısmının neden etkisiz kaldığının sebepleri irdelenmiş, ve bölgesel güç olma yolundaki durumları daha iyi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis presents a comparative study of Turkish and Japanese foreign policy activities since 2002. By comparing their foreign policies over their activities to become a regional power, this thesis aims to look upon the efficiency of those policies in achieving respective country's aims. Due to the similarities between Turkey and Japan in terms of aiming to become a regional power, Japan's foreign policy is taken as a reference for comparison. The interest and study of Turkish foreign policy has risen in the past few years due to Turkey's increasing activism in political field, enhanced influence in its region, most prominently its increasing soft power. This thesis aims to make a more inclusive study by looking into use of both hard and soft power and events that are surrounding the country. We focus on Turkish and Japanese foreign policies through their democracy promotion, the use of the financial aid in their foreign policy and their security problems. Also the effects of the hard and soft power on those policies and those policies' effects on countries' hard and soft power is taken into account. Rather than evaluating the success of those policies, this thesis aimed at elaborating whether those policies yielded the desired results. Using this approach this thesis pointed out some of the reasons of the inefficiency in some policies, and to better evaluated the efficiency of their policies towards in their regional power bid.