Haksız yakalama, gözaltına alma, tutuklama ve elkoyma nedeniyle tazminat
The compensation for false imprisonment, detention, arresting and confiscation
  1. Tez No: 436785
  2. Yazar: ERDAL KURUÇAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELVAN KEÇELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Koruma Tedbirleri, Tazminat, Yakalama, Gözaltı, Tutuklama, Arama, Elkoyma, Protection Measures, Compensation, Arresting, Detention, İmprisonment, Searching, Confiscation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Haksız yakalama, gözaltına alma, tutuklama ve elkoyma nedeniyle tazminat başlığını taşıyan çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ile koruma tedbiri kavramları incelenecektir. Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının iç hukukumuzda ve AİHS'de nasıl düzenlendiği üzerinde durulacak ve koruma tedbiri kavramı ve özellikleri açıklanacaktır. İkinci bölümde, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yer alan ve tazminata konu olan yakalama, gözaltına alma, tutuklama, arama ve elkoyma koruma tedbirleri ve şartları incelenecektir. Üçüncü bölümde ise, tazminat kavramı açıklanacaktır. Genel hükümler bakımından tazminat ile Ceza Muhakemesi Kanunu bakımından tazminat arasındaki farklar üzerinde durulacaktır. Koruma tedbirleri nedeniyle tazminat isteminin tarihsel gelişimi incelenecektir. Koruma tedbirleri nedeniyle tazminat istenebilmesinin şartları, hesaplanması ve devletin rücu hakkı konuları ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Our work, which is called ''The Compensation for False Imprisonment, Detention, Arresting and Confiscation'' consist of three parts. In the first part the term of protection measures and the right to liberty and security of the person will be examine. In the second part we will analyze arresting, detention, imprisonment, searching, confiscation and protection measures which are take a place in criminal procedure code and topic of compensation. While we emphasize the right to liberty and security of the person and features of protection measures we discuss how it is set in our national law and European Court of Human Rigts ( ECHR) too. In the thirt part, concept of compensation and differencess of compensation of general code and compensation of criminal procedure code will emphasize. Together with historical progress of protection measures due to compensation will argue. The subject of Circumstances of protection measures for compensation, estimating and state's right of recovery will evaluated.