Dina Rubina'nın romanlarında temel motfiler
Basic themes in Dina Rubina's fictions
- Tez No: 436830
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİNÇ ÜÇGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dina Rubina, Dina Rubina'nın romanları, roman ve motif, dini motifler, folklorik motifler, Dina Rubina, novel of Dina Rubina, motif and novel, religious motifs, folkloric motifs
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
XXI yüzyıl Rus edebiyatının önde gelen önemli kadın yazarlarından biri olan Dina Rubina, Özbekistan'ın Taşkent şehrinde doğmuştur. Uzun yıllar Rusya'da yaşayan ve sonra İsrail'de yaşamını devam ettiren yazar sadece bu ülkelerin sosyo-kültürel, siyasi, iktisadi, günlük yaşamlarını ve özelliklerini değil, aynı zamanda seyahat ettiği ülkelerdeki izlenimlerini de iyi bir edebi malzeme olarak kullanmasını bilmiştir. Eserlerinde söz konusu halkların kültürel unsurlarını da yansıttığı görülmektedir. Örneğin; bu halkların konuştukları dilleri de eserlerinde yer yer kullandığı görülmektedir. Bu yüzden Dina Rubina'nın edebi sanatının zengin, bir o kadar da çeşitli ve kültürel özelliklere sahip olduğu söylenebilir. D. Rubina eserlerinde kimlik, birey, toplum, toplum psikolojisi, zaman ve olay örgüsü gibi unsurları ve rengârenk motifleri kullanarak sanatında zenginlik dokusu oluşturmaktadır. Yazar tarafından en çok tercih edilen motiflerin başında, folklorik ve mitolojik motiflerin geldiği görülmektedir. Rubina'nın eserlerinde fal, büyü, rüya, kehanet gibi mitolojik motiflerin yanı sıra masal, efsane, destan, halk inanışları gibi folklorik unsurları da özenle kullanıldığı görülmektedir. Farklı toplumlara ait zengin kültürel birikime sahip olan yazar, eserlerinde bu motifleri kaynak olarak kullanmıştır. Bu da yetkin bir yazar olmasından kaynaklanmaktadır. Yazarın modern tarzda yazılan romanlarında bu tür öğelerin bulunması, romanlarının sosyo-kültürel açıdan zenginleşmesine sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
Dina Rubina, who is one of the leading woman writers of the Russian Literature in the 20th century, was born in Tashkent, Uzbekistan. Lived in Russia for many years and dwelling in Israel at the present time, the writer has shown her talent to use as a literature material not only the socio-cultural, political, economic and daily life and peculiarities of these countries, but also her impressions on countries where she has travelled. Besides, reflection of cultural elements of different peoples can be traced in her literary works. For instance, sporadic examples of languages of these peoples have been used by the author. Therefore, it can be surely said that Dina Rubina has been able to create literary works rich with cultural colors, high level of variety and mental peculiarities. Using elements as identity, individuals, society, social psychology, time and plot, the author has well succeeded to create a rich texture of multicolored themes in her works. The most leading themes preferred by Dina Rubina are folkloric and mythologic themes. Alongside with the mythologic themes as fortunetelling, dreams, magic and soothsaying, elaborative usage of elements as tales, legends, epics and popular beliefs can also been well traced in Dina Rubina's literary works. Having a rich cultural background inherited from different societies, the author has much used these themes as a source for her literature, which surely presents her as a competent writer. Having used such elements in her modern style fictions, the author has definitely enriched them with a plenty of cultural tinctures.