Mitin toplumsal ve tarihsel izdüşümü örneği: Japon imparatoru
An example to Myth´s social and historical reflection: Japanese emperor
- Tez No: 436831
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ VOLKAN ERDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kojiki, Japon imparatoru, Japon toplumu ve Japon tarihi, Kojiki, Japanese Emperor, Japanese Society, Japanese History
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Japon Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tez çalışmasında Kojiki´nin önemli bir unsuru olan Japon imparatoru toplumsal ve tarihsel açıdan incelenmiştir. Kojiki Japonya ve Japonların yaradılışını açıklayarak onlara ortak bir mekân ve geçmiş sunmuştur. Japonların dünyadaki varoluşlarının sebebini açıkladıkları Kojiki, Japonların düşünce, inanç ve toplumsal yaşamlarında önemli bir yere sahiptir. Kojiki´ye göre Japon imparatoru Japon adalarına barış, huzur ve bereket getirmesi için gönderilmiştir. Japon imparatorunun, kutsal ve doğaüstü varoluş alanına dâhil Güneş tanrıçası Ameterasu Ōmikami´nin torunu sıfatıyla Japonya´ya gönderilerek soyu kutsanmış ve soylu geçmişi, onu hiyerarşik Japon toplum yapısının en üst katmanına yerleştirmiştir. Japon imparatorunun, Kojiki´deki kutsal varlığının dünyada görünür hali, onu toplum ve tarih ile bütünleştirmiştir. Japon imparatorunun gerçekleştirdiği çeşitli ritüel ve dini törenler veya Japonların imparatora saygılarını sundukları ritüeller Japon toplumunda önemli bir yere sahiptir. Japonya´da yüzyıllar boyu meydana gelen dini, siyasi ve toplumsal değişimlere rağmen, imparatorluk geleneği devam etmektedir. Japon tarihi sürecinde Japon imparatorunun konumundaki siyasi, askeri ve dini değişimlere rağmen, Japon imparatoru halen günümüzde Japon toplumunun ortak geçmişini, geleneğini ve bütünlüğünü temsil etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Japanese emperor as an important element of the Kojiki (one of the texts of Japanese myth) is analyzed in terms of social and historical perspective. Kojiki has provided for the Japanese a common space and history by explaining the creation of the Japanese island (archipelago) and the Japanese people. Kojiki that explains the reason for their existence in the World has an important place in the thought, faith and social life of the Japanese. According to the Japanese myth, the Japanese emperor was believed to be sent to bring peace, blessing and prosperity to Japan. As a descendant of the goddess of the sun, Ameterasu Ōmikami, involved in the field of the sacred and supernatural being, emperor´s line was blessed and Japanese emperor is put the top layer of the hierarchical structure of Japanese society. Japanese emperor's appearance from divine existence, extending Kojiki, has integrated him with society and history. In the Japanese society, he has an important place in the various rituals and rites performed by the Japanese emperor or rituals which Japanese people pay their respect to the Japanese emperor. Similar to other countries, their lineage have continued in Japan despite the religious, political and social changes for centuries in Japan. The Japanese emperor still today represents the common history, tradition and integrity of the Japanese society despite political, military and religious changes in the position of the Japanese emperor in Japanese history.